CentOS versus RHEL

Blog CentOS versus RHEL

Ook voor Open Source Software en Linux Operating Systems is het van belang om rekening te houden met software lifecycle management. Als u zeker wil zijn van een veilig OS en een geschikt platform, kies dan voor innovatie en stabiliteit.

Peper en Zout, Links en Rechts, CentOS en RHEL. Niet alle tegenstellingen zijn zo simpel. Zo is het ook met de huidige gratis CentOS distributie van Linux en de door Red Hat supported distributie van het Linux OS: RHEL (Red Hat Enterprise Linux). Eind 2021 is er een grote verandering doorgevoerd op het vlak van open source operating system distributies. De huidige gratis CentOS distributie, momenteel versie 8, is sindsdien End Of Life. Centos Stream, in 2019 gelanceeerd, zal fungeren als opvolger. Het grote verschil is dat CentOS altijd gebaseerd is op de meest recente Red Hat Enterprise Linux (RHEL) versie waar Centos Stream een voorloper van RHEL zal zijn. Dat heeft nogal wat implicaties. Werkt u momenteel met CentOS? Denk dan goed na over toekomstige keuzes.

 

enterprise-linux-ecosystem-1536x734

CentOS

CentOS is in 2004 gelanceerd en daarmee al vele jaren een veelgebruikte Linux distributie voor servers. Hoewel het een gratis product is waarbij gerekend moet worden op support vanuit de developer community komt je het ook veelvoudig tegen bij grote organisaties. Als het gaat om websitehosting zien we op veel marktonderzoeken percentages marktaandeel die boven de 20% uitkomen. In 2014 is CentOS overgenomen door Red Hat waardoor al voorspeld kon worden dat er op termijn veranderingen aan zouden komen . Bij CentOS was de laatste versie altijd gebaseerd op de meest recente versie van RHEL. Hierdoor kun je er over het algemeen zeker van zijn dat het product zeer veilig, stabiel en betrouwbaar is. Er zitten bovendien geen kosten aan wat het financieel ook een logische keuze maakt.

 

Kiezen is key

Zoals aangegeven is per 1 januari Centos stream de versie waarop men door zal ontwikkelen. Daarmee wordt de ondersteuning op CentOS 8 beëindigd en zal deze versie niet meer voorzien worden van de nodige beveiligingsupdates. CentOS zal met deze wijziging ook eerder in de innovatieketen geplaatst worden. Fedora zal zoals voorheen nog steeds de Linux distributie blijven die vooraan in de keten staat. Innovaties worden via die platform geïntroduceerd. CentOS Steam komt vervolgens in de keten terecht als distributie waarop de innovaties geoptimaliseerd worden. Vervolgens zal RHEL als laatste in de keten worden geplaatst waarbij Centos Stream verder geoptimaliseerd zal worden. Wat volgt is een stabiele veilige RHEL release die voor langere tijd ondersteund zal worden.Niet te onderschatten bij software en cloud producten zijn de manieren van contracteren. Hierbij kan veel geld bespaard worden, maar spelen ook compliancy risico’s een belangrijke rol. ‘Het is wel duidelijk dat er een enorme behoefte is aan de manier waarop wij organisaties helpen het maximale te halen uit de grote investeringen die gemoeid zijn met IT’, steekt Bart Idenburg van wal. ‘Ik zie klanten uit allerlei branches vaak worstelen. IT is de backbone van de organisatie waar steeds grotere budgetten aan op gaan. Met de juiste IT-keuzes maken organisaties tegenwoordig het verschil ten opzichte van de concurrentie. Daar staat tegenover dat – als het mis gaat – de zaken helemaal stil kunnen komen te staan. Als IT-specialist kan je dan ook veel meer waarde toevoegen als je weet wat de doelstellingen zijn van je klant. En dat gaat heel veel verder dan voor de laagst mogelijke prijs diensten en producten leveren.’

 

which-linux-platform-1536x805

Red Hat alternatief

In dit artikel focussen we met name op de Red Hat alternatieven. Naast deze alternatieven zijn er natuurlijk ook distributies van andere aanbieders, maar van CentOS 8 naar een andere aanbieder is over het algemeen iets lastiger dan naar een van de Red Hat distributies over te stappen.

Red Hat Enterprise Linux

Momenteel is de meest recente RHEL versie 8.10 (zie aankondiging RHEL 9.0). Deze versie heeft nog als basis gediend voor de meest recente CentOS versie. RHEL is eigenlijk het meest logische alternatief indien het gaat om een omgeving waar security, betrouwbaarheid en hoge kwaliteit support van belang zijn. RHEL is een betaalde distributie, maar indien de subscriptie na een jaar gaat verlopen ben je niet verplicht een verlenging te doen wil je het kunnen blijven gebruiken. Wel is het zo dat in dat geval elders binnen de organisatie geen andere RHEL subscripties actief mogen zijn. RHEL kan afgenomen worden met de meerdere support-levels: Self-Support (alleen beschikbaar voor fysieke machines), Standard (5×8 support) of Premium Support (24×7 support).

 

CentOS Streams

De nieuwe Centos distributie is evenals zijn voorganger gratis. Het is nog steeds een hoogwaardige distributie omdat deze gebaseerd is op Fedora. Hiermee neemt Centos Stream eigenlijk de positie van RHEL uit de vorige situatie in. Support wordt geleverd door de community of door third party aanbieders. Voor kleine ontwikkelomgevingen binnen kleine organisaties kan dit een goede optie zijn, maar zeker op het vlak van security en betwouwbaarheid kan deze editie niet op tegen het voormalige CentOS.

Migratie tooling

Red Hat stelt de migratie tool Convert2RHEL beschikbaar om de overstap te maken van CentOS naar RHEL. Realiseer goed dat deze niet beschikbaar is voor de overstap van Centos stream naar RHEL voordat u een keuze maakt om Centos Stream als tussenstap te gebruiken.

Advies?

Staat u met uw organisatie voor een keuze om verder te gaan na CentOS 8? Neem dan contact met ons op om uw mogelijkheden door te nemen. Bbehoefte aan een sparringpartner op weg naar een hybride cloudstrategie voor de komende jaren? Of simpelweg maximaal meerwaarde halen uit afgesloten of af te sluiten Red Hat en andere sotware contracten contracten en geen financiële risico’s lopen? Bart en collega’s doen niets liever dan ook jouw organisatie To The Next Level brengen. Wil je hier eens over sparren met een expert? Neem dan contact op met TTNL!

 

 

expert_bart idenburg

IBM & Red Hat License & Solutions Specialist

Bart Idenburg is een Senior Software License & Solution Specialist op het gebied van IBM Software en Red Hat.