Blog

IBM Power + Flash = de krachtige combinatie voor uw SAP HANA transitie

Maakt u gebruik van SAP? Dan is het nu tijd om u voor te bereiden op de migratie naar SAP HANA, de eerste en eenvoudige stap naar SAP S/4HANA. Binnen afzienbare tijd zal SAP alleen nog S/4HANA ondersteunen en moet u uw bestaande SAP ERP of R3 omgeving gemigreerd hebben naar S/4HANA. Het SAP HANA database platform, dat alle huidige Any-DB (SQL, DB2 en Oracle) zal vervangen, is een in-memory database. De keuze van het juiste hardware platform zal u helpen om uiteindelijk de transitie naar S/4HANA te vereenvoudigen. Waarom de keuze van het hardware platform zo belangrijk is leest u in deze blog.

Onvermijdelijk: van SAP naar SAP S/4HANA

In 2025 worden de standaard SAP-omgevingen niet meer ondersteund. Dit lijkt nog ver weg, maar het is belangrijk om nu alvast over de noodzakelijke migratie na te denken. Juist de keuze van het hardware platform zal u helpen om zowel de SAP Any-DB database als alle bestaande applicaties (R3 en ERP applicaties) te migreren naar het S/4HANA platform.

Verder kijken door TDI

SAP HANA maakt gebruik van servers en een in-memory storage database. Wanneer u al gebruikmaakte van HANA, kon dat alleen op één fixed instance van Intel (SAP-appliance). Een overzichtelijk component met daarin resources voor compute, memory en storage.

Later heeft SAP daar TDI aan toegevoegd: “Tailored Datacenter Integration”. Dit wil zeggen dat u ook bestaande resources in uw Enterprise IT-omgeving kan gebruiken, mits gecertificeerd door SAP. Denk hierbij aan External Storage, Network en in sommige gevallen Compute.

Waarom IBM Power?

TDI maakt het bijvoorbeeld mogelijk om IBM Power Systems te gebruiken. IBM Power biedt Enterprise class servers voor SAP HANA. De IBM Power CPU is tot 2x sneller dan een vergelijkbare INTEL CPU. Bovendien maakt IBM Power gebruik van enterprise memory DIMMS met Chipkill en memory redundancy. Deze enterprise memory karakteristieken zijn juist van belang bij de in-memory HANA database. Ook biedt IBM Power virtualisatiemogelijkheden binnen het platform.

Migreert u binnenkort van SAP met ANYDB naar SAP HANA? Met een IBM Power systeem kunt u meteen beginnen. Hier kunt u op een green field-manier uw SAP HANA omgeving opbouwen en testen. Door middel van de virtualisatiemogelijkheden binnen IBM Power (Power VM) kunt u ook de productie van virtual machines introduceren met HANA.

IBM Power en Flash storage: razendsnel rebooten

Omdat de in-memory gegevens weg zijn zodra je de server uit zet is er nog wel externe storage nodig om een kopie van de database op disk te hebben, als back-up. Waarom kiezen voor Flash als storage-omgeving? Wanneer u een HANA server reboot, moet de hele database weer in-memory worden geladen. Wanneer u dat met een normale storage-omgeving doet, kan het uren duren voordat alle data weer terug in-memory staat. Met Flash storage wordt uw HANA-omgeving binnen enkele minuten weer ingeladen. Bijkomend voordeel: Met Flash kunt u veel makkelijker ‘points in time’ instellen, waarbij u teruggaat naar een geschikte momentopname van uw omgeving en alles weer terugzet.

Meer weten over waarom de IBM Power servers perfect geschikt zijn voor SAP HANA en S/4HANA-omgevingen? Download hier de infographic “IBM Power als de basis voor SAP HANA en SAP S/4HANA“. Wilt u advies over de inrichting van SAP HANA op IBM Power? Of wilt u eens kijken of Flash storage iets is voor uw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact op met onze experts.