Blog

Met welk OBS-deliverymodel pakt u de uitdagingen van data-opslag aan?

Veel organisaties hebben moeite om de alsmaar groeiende hoeveelheid (ongestructureerde) data op de juiste manier op te slaan en te beheren. Met Object Based Storage (OBS) kunt u deze uitdaging aanpakken en uw data-opslag in goede banen leiden. Welke delivery-modellen zijn er en welke overwegingen zijn nog meer belangrijk bij het maken van de keuze voor een OBS-oplossing?

Elke business is uniek en dus zijn ook de storage-behoeften verschillend. Met Object Based Storage (OBS) is er ruimte om de storage-omgeving te ontwikkelen die bij die specifieke behoeften past. Een OBS-architectuur biedt ten opzichte van traditionele storage-oplossingen interessante voordelen, zoals meer schaalbaarheid, verminderde beheercomplexiteit en lagere kosten.

Er bestaan drie OBS-deliverymodellen. Voordat u al dan niet de keuze maakt voor OBS, is het goed om te weten wat de modellen inhouden.

Model 1: OBS-appliance

De keuze om een OBS-appliance aan te schaffen, sluit aan op een behoefte aan beperkte opslagcapaciteit. Kiest een bedrijf voor deze oplossing, dan is het vaak bedoeld als een eenmalige overeenkomst. Ze vormen weliswaar het kleinste deel van de totale OBS-markt, maar er is absoluut vraag naar de appliance-variant. De storage-oplossing kan zowel on-premise als in een datacenter worden geplaatst. Daarnaast ondersteunen vrijwel al deze appliances het verplaatsen van data van en naar publiccloud-storageservices.

Model 2: software-only OBS-oplossing

Een van de drijvende factoren van het gebruik van software-only OBS-oplossingen, is het behalen van interessante voordelen ten aanzien van schaalbaarheid en flexibiliteit. Een voordeel van een software-only OBS-oplossing is dat eindgebruikers klein kunnen starten, gerichte investeringen kunnen doen wat betreft de hardware en de opslag-omgeving kunnen laten groeien op het moment dat het nodig is. Net als bij de appliances kunnen software-only OBS-oplossingen zowel on-premise worden ingezet als in een datacenter of de cloud.

Model 3: publiccloud-storageservices

Het belangrijkste verschil tussen deze optie en de eerdere opties is de manier waarop de oplossing in de markt wordt gezet. Appliances en software-only OBS-oplossingen worden verkocht als product. Publiccloud-storage gebaseerd op OBS-technologie is echter een dienst. Sommige grote providers bieden het alleen aan op voorwaarde dat ze een eigen infrastructuur mogen ontwerpen die als service afgenomen kan worden.

Behalve het soort delivery-model, zijn er nog meer zaken om over na te denken. Wilt u meer weten over de modellen en de voordelen en overwegingen rondom een OBS-oplossing? Lees dan de whitepaper ‘Adoption of Object-Based Storage for Hyperscale Deployments Continues‘.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Mail naar info@ttnl.nl of bel +31 (0)345 547040 of vul het contactformulier in.

Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Solutions Architect aan het woord: Virussen op uw IBM i omgeving?

Ransomware en virussen op IBM i: kies de juiste software om u te wapenen tegen ransomware.