Blog

Simplificering door standaardisering

Hoe houd je grip op een steeds complexer wordende IT-omgeving?

Gecentraliseerde serveromgevingen waren jarenlang de ruggengraat van elke organisatie. Ze stonden veelal on-premise en werden door een select groepje IT’ers beheerd. Alle bedrijfskritische processen draaiden erop. Inmiddels is er veel veranderd…

Nieuwe technologiën doen in rap tempo hun intrede en worden vrijwel altijd geleverd vanuit de cloud. De complexiteit van de IT-omgeving neemt steeds verder toe. De centrale serveromgeving die uw organisatie jarenlang gebruikte om bulkdata te verwerken, is inmiddels tot legacy-omgeving bestempeld.

Trends en ontwikkelingen

De kennis van deze oude systemen binnen de organisatie neemt af, en de focus komt steeds meer te liggen op innovaties. Denk aan in-memory databases als SAP HANA en Oracle x10, en NoSQL-databases als MongoDB. Deze vechten allemaal om een plekje op de IT-markt, en elk van deze technologiën vereist een andere blik op je IT-omgeving.

Dan zijn er nog de trends in de markt die niet genegeerd kunnen worden. Denk aan blockchain, DevOps, serverless computing, artificial intelligence (AI), robotic process automation (RPA) en nieuwe vormen van opslag als HAMR en MAMR. Om nog maar te zwijgen van nieuwe ontwikkelplatformen als Docker, JHipster, Openshift en Kubernetes.

De kloof tussen oud en nieuw

Hier is iets interessants aan de hand: waar software-developers vroeger nieuwe features ontwikkelden in rigide on-premise omgevingen, zie je nu dat bijna alle organisaties ontwikkelen in de cloud. Belangrijk om in het achterhoofd te houden, is dat deze applicaties over een aantal jaar bedrijfskritisch zullen zijn.

Het aantal mensen binnen de organisatie dat de centrale serveromgeving kan beheren, staat inmiddels in geen verhouding tot de hoeveelheid mankracht voor DevOps. Er ontstaat een kloof tussen oud en nieuw, terwijl de IT-omgeving alsmaar complexer wordt. Hoe kun je daar een eenheid in bouwen? Hoe ga je nieuwe technologiën integreren met de bestaande centrale serveromgeving?

Het antwoord: simplificering. Hiervoor is standaardisering noodzakelijk. Om dit te realiseren, dienen de volgende stappen in acht te worden genomen:

 1. Optimaliseer de IT-systemen die je hebt.
  Kijk eerst wat je op eenvoudige wijze kunt optimaliseren in je bestaande IT-omgeving.
 2. Integreer apps, data en processen.
  Inventariseer hoeveel processen, applicaties en datasets je hebt. Welke komen meerdere malen voor? Welke kunnen samengevoegd worden tot één?
 3. Voeg een cloud-infrastructuur toe.
  Stel een strategie op en zorg ervoor dat alles dat je in de cloud doet geïntegreerd kan worden met hetgeen dat je on-premise beheert. Voorkom dat er twee ‘eilanden’ ontstaan.
 4. Bouw gemoderniseerde applicaties.
  Onderzoek of je moderne applicaties kunt bouwen in containerized omgevingen, om je organisatie van nieuwe functionaliteiten te voorzien.
 5. Automatiseer en manage.
  Kijk in hoeverre je je IT-omgeving volledig kunt automatiseren en simplificeren, en op een eenvoudige wijze kunt managen over verschillende gestandaardiseerde platformen heen.
 6. Simplificeer je IT-omgeving.
  Creëer een standaardplatform waarin alle functionaliteiten zitten die je nodig hebt. Gebruik door de organisatie heen steeds dezelfde processen.
 7. Investeer in je mensen/staff.
  Last but not least: zorg dat je medewerkers meegaan in de veranderingen op IT-gebied en over de juiste kennis en kunde beschikken.

Eindig niet met een datacenter of bad decisions. Simplificeer door te standaardiseren, waardoor je meer controle hebt. Blijf een IT-manager en voorkom dat IT jou gaat managen.

Wil je hier eens over sparren met een expert? Neem dan contact op met TTNL!