Blog

Wat is er nieuw in IBM Power10?

IBM lanceerde onlangs de eerste Power10-server. Een nieuwe generatie servers met een compleet vernieuwde opbouw en functionaliteiten. Daarmee realiseren ze forse verbeteringen qua prestaties, rekenkracht en energieverbruik. Onze IBM Power-specialisten Antoni Uni en Maarten de Vries leggen uit wat de belangrijkste verschillen zijn en welke voordelen dit voor u heeft. TTNL is expert op het gebied van IBM Power-systemen en biedt managed services en cloud-diensten. Daarnaast is TTNL’s PowerCloud Power10 Ready, waardoor u ook profiteert van de voordelen van Power uit de cloud. 

Power-processor

Om te beginnen komt IBM met een compleet nieuwe CPU: de IBM Power10-chip. De meeste fabrikanten proberen om bij iedere nieuwe generatie CPU meer gigahertz en cores in processoren te verwerken om de prestaties te verbeteren. Hierdoor worden processoren weliswaar sneller, maar produceren deze ook meer warmte. Dat vraagt om meer koeling, waardoor het stroomverbruik in het datacenter toeneemt. Een kostbare zaak, aldus Maarten de Vries van TTNL: “De hoge energieprijs brengt enorme extra kosten met zich mee.”

TTNL

Bij het ontwikkelen van de Power10-processor heeft IBM gekozen voor een andere aanpak: met een nieuwe processor opbouw en een chip van slechts 7 nanometer is het mogelijk om de prestaties te verbeteren, maar ook het energieverbruik omlaag te brengen. Daarmee is Power10 niet alleen tot 50 procent sneller dan zijn voorganger, maar ook 33 procent energiezuiniger!

Memory

Applicaties die steeds grote hoeveelheden data verwerken, vragen meer en meer geheugen van de server. Door het verlagen van de latency in de CPU-cycle kan de verwerkingstijd van de data worden verbeterd. “Door in de nieuwe chip memory en processor dichter bij elkaar te plaatsen, bereikt het geheugen de processor sneller. De rekenkracht zit eigenlijk dichter op de rekenmachine.” – Antoni Uni, Senior IBMi pre-sales & technical consultant bij TTNL

Speciaal voor SAP- en andere workloads die intensief zijn voor het geheugen, kan gebruikgemaakt worden van memory clusters (Memory Inception). Daarmee kan geheugen worden verdeeld over verschillende systemen. Lees meer over oplossingen voor SAP HANA.

Hybrid cloud

In hybrid cloud-omgevingen komt dit voordeel helemaal tot zijn recht: hier moet data immers snel verwerkt en gedeeld worden. Bijkomende uitdaging bij hybrid cloud-omgevingen is dat de data vaak op verschillende locaties staat: on-premise en in de cloud. Juist dan komt extra snelheid en rekenkracht goed van pas.

Het was nog nooit zo eenvoudig om uw bestaande IBM-infrastructuur naar de cloud te verplaatsen met TTNL’s PowerCloud, of het nu om een IBM i-, AIX- of Linux-omgeving in de cloud gaat. IBM Power Infrastucture as a Service vereist naast een passende cloud-omgeving een partner met uitgebreide IBM Systems-kennis. TTNL PowerCloud biedt de kracht en betrouwbaarheid van IBM Power in een hybrid cloud-omgeving. De Power10-systemen zijn bovendien geoptimaliseerd voor Red Hat OpenShift (Red Hat’s cloud native container platform).

Beschikbaarheid

Als kers op de taart belooft IBM een beschikbaarheid tot 99,999%. Power is daarmee een van de betrouwbaarste platformen. Als u helemaal niet meer wil omkijken naar uw Power-omgeving, kijk dan eens naar TTNL Managed Services voor Power. Dankzij de geavanceerde IBM-technologie, in combinatie met monitoring-oplossingen van HelpSystems, verminderen wij de downtime en het aantal storingen.

Kosten

De nieuwste Power10-servers hebben nog een financieel kenmerk. “Naast alle voordelen van de laatste technologie is ook een kostenbesparing mogelijk”, aldus Maarten de Vries. “Klanten die alweer een aantal jaren draaien met oudere systemen kunnen besparen op onderhoud, omdat dit in de meeste gevallen lager is bij nieuwe systemen.”

Kortom: met IBM Power10 profiteert u van de hoogste prestaties en betrouwbaarheid, maar ook van een lager stroomverbruik en een efficiënte hybrid cloud-oplossing. Meer weten over IBM Power-oplossingen? Lees dan hier verder.

Kunt u niet wachten om de nieuwste Power10 alvast in uw eigen datacenter te zien? Bekijk deze dan in ‘Augmented Reality’: Power10 Experience 

Wil je hier eens over sparren met een expert? Neem dan contact op met TTNL!