TTNL kijkt terug op geslaagde Cloud Native Summit – “Niet alles hoeft naar de cloud, sommige data moet je dichtbij houden”

 

De cloud? Die staat natuurlijk voor innovatie, snelheid, wendbaarheid, schaalbaarheid en kostenefficiëntie, voor betere klantbeleving en groei. Steeds meer organisaties ontdekken echter dat de werkelijkheid anders is: hun IT-omgeving wordt complexer en onoverzichtelijker, lastiger te beheren, én de kosten lopen op. Dat eerlijke verhaal kregen de ruim tweehonderd bezoekers van de Cloud Native Summit in Amsterdam donderdag te horen van vooraanstaande sprekers. Die hadden gelukkig ook de oplossing om wel het maximale uit cloud computing te halen.

De Summit is opgezet door TTNL en Day2. Het doel: de bezoekers te informeren over de laatste trends en ontwikkelingen in cloud-technologie. Derk-Jan Boon (CTO van TTNL) was een van de zes keynote-sprekers, waarvan sommigen speciaal uit het buitenland waren overgekomen: onder meer Joe Ashton van IBM en Bal Jutley van Netapp. Boon was blij met hun inbreng en vooral met de hoge opkomst. Hij spreekt van een geslaagd event.

 

“Goed opgezet event met goede content”

 

Olivia Maengkom – sales bij IBM – deelt het enthousiasme van Boon. ‘’Het was echt goed opgezet met interessante sprekers. Dagvoorzitter Annemarie Brüning deed het erg goed. Ze leidde het evenement in goede banen. Iedereen bleef binnen de tijd. De content was ook goed. Ik herkende uit de bijdragen dat veel bedrijven op het punt zijn gekomen dat hun cloud-omgeving echt een zootje is geworden. De meesten zijn bang om dat toe te geven. Het is helemaal niet erg om dat wel te doen. Je bent niet de enige. Bij elk digitaal transformatie proces kom je op dit punt.”

Maengkom neemt van de bijeenkomst mee dat het een fabel is dat organisaties hun hele hebben en houden naar de cloud moeten overbrengen. Ze is het eens met sprekers Iko Saadhoff van Day2 en Jeroen Schinkel van Red Hat dat het prima is om ook nog storage in huis te hebben, omdat legacy-IT waardevol is. ‘’Het is goed om die te hebben, zodat je data dicht bij je kunt houden. Dat kan nodig zijn om er controle over te houden en uit oogpunt van security.”

 

Key take-away: “End-to-end automation is essentieel”

 

Als key take-away noemt Maengkom dat end-to-end automation essentieel is. Daarmee kunnen organisaties de waarde uit cloud-modellen halen die ze ervan verwachtten toen ze ermee begonnen. Automatisering is noodzakelijker dan ooit nu IT-mensen vreselijk moeilijk te vinden zijn en de inflatie de groei van IT-budgetten overstijgt.

De sprekers vertelden dat er allerlei slimme oplossingen zijn die datacenters on-premise en in de cloud eenvoudig samen laten werken. Die het makkelijk maken om workloads te verplaatsen, die beheertaken verlichten, kosten helpen besparen, en de ecologische en ruimtelijke footprint van datacenters beperken.

 

“Snel meer samenwerking nodig tussen partners”

 

Petra van de Laar, client executive van NetApp, vond het een inspirerend evenement. Zij ziet de Cloud Native Summit vooral als partnerevent. De afsluitende fireside chat waarbij experts plaatsnamen in een vintage driezitsbank, bevestigde haar idee dat meer samenwerking nodig is tussen partners. “Daar moet nog wel heel wat voor gebeuren. Maar het besef groeit dat de cloud maar een tool is. Iedereen zoekt opslag, om op het juiste moment bij de juiste moment bij de juiste data te kunnen. Dat is nodig om de business efficiënt te runnen. De opdracht van IT-bedrijven zoals wij, is om klanten in staat te stellen om met techniek businessvraagstukken op te lossen. Anders missen ze de boot. Dat lukt alleen als we samenwerken en kennis delen.”

 

Nooit te laat om te beginnen

 

De eerste stappen op weg naar meer samenwerking konden direct worden gezet. De afterparty van de Summit bood volop gelegenheid om te netwerken. Daar werd dan ook goed gebruik van gemaakt. Piano-act De Jongens van Je Weet Wel speelde ondertussen toepasselijke verzoeknummers, waarvan er één perfect paste bij de conclusie die Maengkom trekt: “Het is nooit te laat voor bedrijven om te beginnen met het opruimen van de ‘rommel’. Zoals het voor IT-bedrijven ook nooit te laat is om samen te werken, zodat hun klanten meer waarde halen uit hun belangrijkste bezit: data.” Wat de Jongens speelden? Bob Marley’s Three Little Birds: “Don’t worry about a thing, cause every little thing gonna be all right.”

Sponsors: