TTNL Blog

Wat is Puppet?

Geschreven door Bjorn Peeters | Nov 28, 2024

Met de tool Puppet kun je het beheer van servers en geïnstalleerde software automatiseren met de beschrijvende programmeertaal Ruby. Puppet is open source-software met een laagdrempelige instap voor beginners. Met het gebruik van deze tool is het opnieuw schrijven van dezelfde code verleden tijd. De tool is dan ook erg geliefd bij DevOps en CI / CD teams.

Wat is Puppet?

Puppet is een efficiënt systeembeheerhulpmiddel voor het centraliseren en automatiseren van het configuratiebeheerproces.
Puppet heeft zich bewezen als een van de toonaangevende diensten op het gebied van DevOps voor het beheer van meerdere servers. Traditioneel gebruikten systeembeheerders shell-scripting om servers te bedienen. Dit was echter moeilijk schaalbaar, omdat het constante updates van shell-scripts vereiste voor duizenden veranderende servers en hun systeemconfiguraties.

Specifieke DevOps-applicaties zoals Puppet en Chef hebben dit probleem opgelost door geautomatiseerde server instelling, programma-installatie en systeembeheer mogelijk te maken.

De waarde van Puppet gaat verder dan eenvoudige geautomatiseerde systeembeheer, omdat het de menselijke workflow verandert en ontwikkelaars en systeembeheerders in staat stelt om samen te werken.

Met Puppet kunnen ontwikkelaars zelfstandig applicaties bouwen, testen en lanceren zonder te wachten op het Ops-team om de benodigde resources te leveren.

Waarom gebuik maken van Puppet?

De vraag waarom je voor Puppet zou moeten kiezen is eenvoudig te beantwoorden; niemand houdt ervan om steeds weer hetzelfde werk opnieuw te moeten doen. Door Puppet te gebruiken, schrijf je de code voor bijvoorbeeld een nieuwe server slechts één keer en gebruik je die vaker. Daarmee behoud je overzicht en controle.

Hoe werkt Puppet?

Puppet maakt gebruik van een client-serverarchitectuur:

  • Puppet Master: Het centrale systeem dat configuraties beheert.
  • Puppet Agents: Clients die worden uitgevoerd op servers en instructies van de master ophalen om configuraties door te voeren.

Werkwijze in stappen:

  1. De beheerder schrijft configuratiecode in Puppet’s beschrijvende DSL (domain-specific language).
  2. Puppet Master communiceert met Puppet Agents om deze configuraties consistent op alle servers uit te rollen.
  3. Puppet controleert regelmatig of de configuraties nog in lijn zijn met de gewenste staat (idempotentie), en past ze indien nodig automatisch aan.

Is Puppet een CI/CD tool?

Hoewel Puppet niet direct een CI/CD-tool zoals Jenkins of GitLab CI/CD is, speelt het een cruciale rol in CI/CD-pijplijnen. Puppet biedt mogelijkheden om infrastructuur en applicatieconfiguraties automatisch te beheren en te implementeren, wat essentieel is voor een gestroomlijnde DevOps-omgeving.

Volgens Puppet’s eigen blog kan de tool worden geïntegreerd in CI/CD-processen om:

  • Consistentie te waarborgen: In CI/CD-processen is een consistente infrastructuur cruciaal voor het bouwen, testen en uitrollen van applicaties.
  • Automatisering te bevorderen: Puppet zorgt ervoor dat infrastructuur automatisch wordt uitgerold, waardoor ontwikkelaars zich kunnen richten op code en niet op configuraties.
  • Snelheid en betrouwbaarheid te verhogen: Door gebruik te maken van Puppet kunnen bedrijven sneller nieuwe versies van software uitrollen, zonder handmatige fouten.

Voorbeeld: Met Puppet kun je een nieuwe testomgeving in enkele minuten configureren, waardoor ontwikkelaars continu kunnen testen en itereren zonder te wachten op handmatige serverconfiguraties.

Voordelen van Puppet in DevOps en CI/CD

Om Puppet effectief te gebruiken binnen een CI/CD-pijplijn, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Integratie met CI/CD-tools: Gebruik Puppet-modules om te integreren met Jenkins, GitLab CI/CD of andere CI/CD-tools. Bijvoorbeeld in om een Puppet-script uit te voeren na een succesvolle build, waardoor automatisch een testomgeving wordt geconfigureerd.

  2. Infrastructuurconfiguratie als Code (IaC): Definieer alle configuraties en infrastructuur in Puppet-code, zodat de CI/CD-tool deze kan toepassen op verschillende omgevingen (test, staging, productie).

  3. Automatische Deployments: Gebruik Puppet om applicaties uit te rollen als onderdeel van een releaseproces, waardoor deze altijd draaien op een consistente infrastructuur.

  4. Monitoring en Feedback: Laat Puppet regelmatig controleren of alle omgevingen voldoen aan de gewenste configuratiestaat en integreer deze feedback in je CI/CD-proces.

Puppet in uw organisatie implementeren

Hier zijn enkele stappen om Puppet in uw organisatie te implementeren:

  1. Start met een Kleine POC (Proof of Concept): Begin met het automatiseren van een specifiek project of een klein aantal servers om de kracht van Puppet te ontdekken.
  2. Train Uw Team: Zorg ervoor dat uw DevOps-teams bekend raken met Puppet’s DSL en de integratiemogelijkheden met bestaande tools.
  3. Automatiseer Kernprocessen: Identificeer processen die veel tijd kosten of foutgevoelig zijn, zoals serverconfiguratie of applicatie-updates, en automatiseer deze met Puppet.
  4. Integreer Puppet met CI/CD: Breid uw DevOps-processen uit door Puppet in uw CI/CD-pijplijn op te nemen voor infrastructuurbeheer.

Conclusie

Puppet is een krachtig hulpmiddel voor automatisering en infrastructuurbeheer. Of u nu DevOps-processen wilt stroomlijnen, CI/CD-workflows wilt verbeteren, of simpelweg tijd en fouten wilt besparen bij het beheren van servers, Puppet biedt een oplossing die past bij moderne IT-uitdagingen. Door infrastructuur als code te implementeren, kunnen organisaties hun efficiëntie vergroten en sneller innoveren.

Heeft u interesse om Puppet in te zetten binnen uw organisatie? Neem contact op met een van onze TTNL-experts en ontdek hoe Puppet uw DevOps en CI/CD-processen naar een hoger niveau kan tillen.