Het begrip DevOps is een samentrekking van het Development- en Operationsteam. Je komt deze samentrekking steeds vaker tegen. We beschrijven in detail wat DevOps is, wat de voordelen ervan zijn, en hoe deze teams (samen)werken.
DevOps rollen: rol van developer
Een developer schrijft code voor nieuwe producten, functies, updates, en bugfixes. Bedrijven zijn sterk afhankelijk van het succes van nieuwe online producten die op de (concurrerende) markt gebracht worden. Helaas moet een developer soms weken wachten voordat zijn werk in productie wordt genomen. Deze vertragingen zijn erg kostbaar voor organisaties en verhogen de druk van de concurrentie.
Een developer moet zowel de code van bestaande producten beheren, als de code van nieuwe producten en functies ontwikkelen. Wanneer de code van de developer uiteindelijk in de productieomgeving wordt geïmplementeerd, treden er daarom soms onvoorziene fouten of problemen op.
DevOps rollen: rol van functioneel beheerder
Een functioneel beheerder is verantwoordelijk voor het handhaven en garanderen van de uptime van de productomgeving. Het aantal servers dat een beheerder heeft groeit continu aangezien het bedrijf nieuwe producten blijft lanceren, en klanten meer diensten blijven afnemen.
Een toename in het aantal gebruikte servers, heeft verschillende gevolgen. De tools die een functioneel beheerder gebruikt om enkele servers te beheren, zijn niet meer zo effectief als ze worden gebruikt om een veel groter volume aan servers te beheren. Dat heeft dus gevolgen voor de manier waarop nieuwe code wordt geïmplementeerd in de productieomgeving.
Als er een nieuw product en dus een nieuwe code wordt vrijgegeven, is het vaak passen en meten om de nieuwe software in de omgeving te zetten. Daarom staat een beheerder vaak slechts één keer nieuwe implementatie per maand toe.
Samenkomen van DevOps teams
Developers en beheerders ervaren in het werkproces beiden een belemmering die ten koste gaat van de effectiviteit. Wat kan er gedaan worden om operaties te optimaliseren? Wat als zij als team konden samenwerken, dezelfde gedachtegang zouden hebben, en gedeelde verantwoordelijkheden zouden ervaren? Hier komen Dev en Ops teams samen.
Wat is DevOps?
DevOps combineert development en operations in één team. Het is een methode waar de nadruk ligt op samenwerking en communicatie tussen beide partijen. Het voornaamste doel van deze samenvoeging is om de productiviteit te verbeteren door automatisering van de infrastructuur, het automatiseren van workflows en het continu meten van prestaties.
In het DevOps team wordt software geschreven in kleine onderdelen die stuk voor stuk worden geïntegreerd, getest, gecontroleerd en geïmplementeerd. Door steeds kleine stukjes software te schrijven, kan de frequentie van de implementaties omhoog en is er meer tijd om de implementatie van de nieuwe code verbeteren. Door de verbeterde samenwerking kan het team ook sneller inspelen op behoeften vanuit de markt of andere issues die van invloed kunnen zijn op de software.
Door de samenwerking met beheerders krijgen developers beter inzicht in de invloed van zijn wijzigingen op de prestaties van de software.
Voordelen van DevOps werken?
Het werken in een DevOps team stelt het team in staat om het tempo van softwarelevering te verhogen. Daarnaast wordt er een concurrentievoordeel behaald door de kortere time-to-market. Door de automatisering van verschillende processen kan het team zich richten op zaken als de bedrijfsvoering en in het algemeen meer waarde leveren. Wanneer een bedrijf betere of innovatieve producten kan ontwikkelen en aanbieden, betekent dit (mogelijk) meer tevreden klanten.
DevOps werken succesvol integreren
Om DevOps werken succesvol te integreren, is een cultuurverandering of op z’n minst verandering in de mindset nodig. DevOps werken vergt een hele andere manier van denken, kijken en handelen. Een ander onderdeel van de formule tot succes in een DevOps team zijn de juiste tools. Het team heeft een tool nodig waarmee ze hun code en software kunnen bouwen én testen.
Met behulp van tools kunnen applicaties geautomatiseerd worden geïmplementeerd, op honderden of duizenden servers op verschillende locaties. De omgeving moet gemonitord worden om prestaties te meten en knelpunten te identificeren.
Conclusie definitie DevOps werken
Het toepassen van deze DevOps-filosofie vereist een andere manier van denken, nieuwe hulpmiddelen en nieuwe vaardigheden. De nieuwe werkwijze kan bijvoorbeeld softwarebedrijven helpen om sneller te innoveren en beter in te spelen op marktbehoeften. Het bevordert de samenwerking tussen ontwikkelaars en beheerders, wat zorgt voor kwaliteit en een hogere frequentie van implementaties.
Wilt u de efficientie van uw bedrijfsoperaties verbeteren? Neem contact op met TTNL en ontdek de mogelijkheden binnen uw infrastructuur.