Public vs private vs hybrid cloud: de verschillen

Blog Public vs private vs hybrid cloud: de verschillen

Technologie is voortdurend in beweging. In de laatste jaren had geen enkele technologische ontwikkeling zo'n impact als cloud computing. Cloud computing biedt de mogelijkheid om op een flexibele, schaalbare en kosteneffectieve manier IT-resources te gebruiken. Het kiezen van het juiste cloudmodel is van cruciaal belang voor het succes van uw organisatie. In deze blogpost gaan we samen met TTNL’s CTO Derk-Jan Boon dieper in op de verschillen tussen public vs private vs hybrid cloud. Ook bieden we inzichten om een goed besluit te nemen.

Wat is cloud computing?

Voordat we ingaan op de verschillen tussen type clouds als private cloud, publieke cloud en een hybride cloudomgeving, is het belangrijk om te begrijpen wat cloud computing in het algemeen inhoudt. Cloud computing verwijst naar het leveren van IT-diensten via het internet. Voorbeelden zijn opslag, analytics, databases, en meer. Je kunt gebruikmaken van externe datacenters die deze diensten aanbieden. Het is dan niet nodig om hardware en software zelf lokaal te beheren.

Hybrid cloud

Het belang van cloudoplossingen kan niet worden overschat. Het stelt je in staat snel te schalen en kosten te verminderen. Ook krijg je toegang tot geavanceerde technologieën die anders moeilijk te implementeren zijn. Cloud computing heeft de manier waarop we zaken doen getransformeerd en blijft zich verder ontwikkelen.

 

Public Cloud: Wat is het en voor wie?

De public cloud is een cloudomgeving die wordt aangeboden door externe cloudservice providers. Denk bijvoorbeeld aan Amazon Web Services (AWS), Google Cloud, IBM Cloud en Microsoft Azure. Je hebt de fysieke servers dus niet in je eigen datacenter staan. In de public cloud delen talloze bedrijven dezelfde infrastructuur en resources. Enkele kenmerken van de public cloud zijn:

Je kunt gemakkelijk extra resources op- en afschalen. Dit doe je op basis van jouw behoeften. Hierdoor kun je flexibel reageren op veranderingen in de vraag.
De public cloud vereist meestal geen grote initiële investeringen in hardware. In plaats daarvan betaal je alleen voor wat je gebruikt, wat lagere kosten oplevert.

De public cloud is overal toegankelijk via internet. Hierdoor kunnen teams gemakkelijk op afstand werken.

Hoewel de public cloud veel voordelen biedt, zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden. Denk aan beveiliging en privacy van gevoelige informatie.

 

"Onze klanten maken voornamelijk gebruik van DevOps en testomgevingen in de public cloud, daarnaast zie ik voor public cloud ook een rol voor off-site back-up of 3e kopie en recovery site."

Derk-Jan Boon
CTO

 

Private Cloud: Een exclusieve optie

Een private cloud is een cloudomgeving specifiek beheerd voor één enkel bedrijf. In tegenstelling tot de public cloud, waar men het gebruik van resources deelt, biedt de private cloud een exclusieve omgeving. Enkele voordelen van een private cloud zijn:

Omdat je de infrastructuur exclusief gebruikt, kan je de beveiliging aanpassen aan jouw specifieke normen.
Je hebt volledige controle over een private cloud. Hierdoor kun je IT-resources aanpassen aan jouw vereisten.

In sterk gereguleerde sectoren kan een private cloud helpen voldoen aan strikte eisen. Voorbeelden zijn sectoren als de gezondheidszorg of de financiële sector.

Het belangrijkste nadeel van een private cloud zijn echter de hogere kosten. Dit komt doordat het beheer en onderhoud van de hardware de verantwoordelijkheid van jou zelf is.

 

Hybrid cloud: het beste van beide werelden?

De hybride cloudoplossing combineert elementen van de public cloud en de private cloud. Het stelt je in staat om workloads en gegevens tussen beide omgevingen te verplaatsen. Dit biedt jou verschillende strategische voordelen, waaronder:

Omdat je de infrastructuur exclusief gebruikt, kan je de beveiliging aanpassen aan jouw specifieke normen.
Je kunt kosten besparen door bepaalde workloads in de public cloud te plaatsen.

De hybrid cloud biedt ingebouwde redundantie. Dit verbetert de beschikbaarheid van applicaties en gegevens.

Als je kiest voor een hybride omgeving moet je rekening houden met factoren als gegevensintegratie en beveiliging. Ook is het beheer van de complexiteit van twee verschillende cloudomgevingen van belang.

 

"We onderscheiden in de hybride cloud drie type klanten, De eerste groep klanten heeft alles zelf on-premise staan en vragen ons het beheer uit te voeren. Anderen hebben productie op eigen locatie staan en maken bovendien gebruik van ons platform voor uitwijk. Tot slot zijn er klanten die volledig gebruik maken van ons platform en helemaal ontzorgd willen worden."

Derk-Jan Boon
CTO

 

Welk model is het beste voor jouw bedrijf?

Om te bepalen welk soort cloud het beste is voor jouw bedrijf, is het nuttig om ze te vergelijken op basis van de belangrijkste verschillen.

 

Kosten

De public cloud kan kosteneffectief zijn vanwege de pay-as-you-go-aanpak. Een private cloud daarentegen vereist hogere initiële investeringen. Een hybride cloud kan kostenoptimalisatie bieden door workloads te verdelen.

Flexibiliteit

De public cloud biedt onmiddellijke schaalbaarheid. De private cloud biedt meer maatwerk. De hybride cloud daarentegen, biedt flexibiliteit door beide benaderingen te combineren.

Beveiliging

Private cloud biedt superieure beveiliging en controle over gegevens. De public cloud biedt wel geavanceerde beveiligingsmaatregelen, maar hanteert een gedeelde infrastructuur. Bij de hybride cloud heb je te maken met een evenwicht tussen beveiliging en flexibiliteit.

 

Schaalbaarheid

De public cloud is gemakkelijk te schalen. De schaalbaarheid van een private cloud is daarentegen beperkter. De hybride cloud biedt schaalbaarheid op basis van behoeften.

Het juiste cloudmodel voor jouw bedrijf hangt af van je specifieke behoeften en budget. Ook moet je de gewenste diensten, zoals het gebruik van kunstmatige intelligentie, overwegen. Het kan zelfs zinvol zijn om verschillende modellen voor verschillende workloads te gebruiken.

 

Private cloud vs public cloud vs hybride cloud: de keuze maken

De keuze voor het juiste cloudmodel is belangrijk voor het succes van jouw onderneming. Of je nu kiest voor een public vs private vs hybrid cloud; elke benadering heeft zijn eigen unieke voordelen en uitdagingen.

Maak een weloverwogen keuze door rekening te houden met jouw behoeften en doelen. Het inschakelen van professionele cloudserviceproviders, zoals TTNL, kan de keuze vereenvoudigen. TTNL helpt je bovendien ook bij de migratie en optimalisatie van de cloud, en biedt verschillende cloud managed services.

Boon sluit af met misschien wel zijn belangrijkste tip: “Denk heel goed na over je exit-strategie. Zoals ik al zei: data terughalen uit de cloud blijkt vaak heel lastig.”

Start jouw weg naar de cloud met TTNL

Weeg je de voordelen van de private cloud vs public cloud af? Of misschien zie jij wel meer potentie in een hybride omgeving? Met de juiste ondersteuning kun je cloud computing optimaal benutten. Neem contact op met TTNL om jouw weg naar de cloud in gang te zetten.