Hybride Cloud Strategie: De essentie van hedendaagse IT

Blog | Cloud Managed Services Hybride Cloud Strategie: De essentie van hedendaagse IT

In de IT zijn cloudoplossingen een drijvende kracht achter de groei van de meeste organisaties. Eén specifieke benadering die aan populariteit wint, is de hybride cloud strategie. Deze aanpak biedt je de mogelijkheid om het beste van twee werelden te benutten.

Je maakt gebruik van de schaalbaarheid en kostenefficiëntie van de public cloud, en de controle en beveiliging van een private cloud. Lees hier alles over de hybride cloud strategie, de implementatie en best practices.

Wat is een Hybride Cloud?

Een hybrid cloud is een cloud platform dat bestaat uit een combinatie van private en openbare clouds. Deze communiceren met elkaar.

De twee onderdelen staan met elkaar in verbinding. Hierdoor kun je gegevens en applicaties tussen beide omgevingen verplaatsen. Met de hybride cloud kun je specifieke workloads schalen, afhankelijk van jouw vereisten.

Verschil tussen hybride cloud, private cloud en public cloud

Er bestaan verschillen tussen oplossingen zoals de hybride cloud, private cloud en public cloud.

Een private cloudomgeving is volledig toegewijd aan een specifieke organisatie. De cloud wordt gehost op eigen servers of in een datacenter van externe stakeholders. Het biedt jou meer controle en beveiliging, maar kan duurder zijn dan andere opties.De public cloud wordt beheerd door openbare cloudprovider zoals AWS, Azure en Google Cloud. Deze cloudomgevingen zijn openbaar toegankelijk en bieden schaalbaarheid, flexibiliteit, en cloud managed services. Dit model kan echter beperkingen hebben op het gebied van beveiliging en compliance.

Waarom kiezen voor een hybride cloud strategie?

De keuze voor een hybride cloud strategie brengt verschillende voordelen met zich mee:

Flexibiliteit

Je kunt eenvoudig workloads verplaatsen tussen private en public clouds. Zo kun je altijd voldoen aan veranderende eisen.

Schaalbaarheid

De hybride cloud maakt het mogelijk om resources snel op en af te schalen. Hierdoor kun je een hogere belasting van jouw netwerk opvangen zonder overmatige kosten. Sorgente profiteerde hier ook van, die met de nieuwe infrastructuur en ondersteuning sterk kan groeien en een toekomstbestendige, flexibele infrastructuur heeft kunnen realiseren.

Lagere kosten

Je kunt profiteren van de kostenefficiëntie van public clouds. Deze kun je gebruiken voor minder kritieke workloads. Als het gaat om gevoelige gegevens heb je de optie deze onder te brengen in de private cloud. Zo kun je de controle behouden over belangrijke data.

Beschikbaarheid

De combinatie private en public cloud zorgt voor hoge beschikbaarheid.

Compliance

Als jouw organisatie moet voldoen aan strikte regelgeving, kun je gegevens in een 'on premises' oplossing houden. Andere taken voer je uit in de publieke cloud.

 

"Er moet daarbij een onderscheid gemaakt worden tussen data die op dagelijkse basis nodig is en tussen gegevens die voor langere tijd bewaard moeten worden, terwijl er een kleine kans is dat ze daadwerkelijk opgevraagd worden. In het eerste geval is snelle, maar daarom dure storage nodig; in het tweede geval zijn langzamere, goedkopere storage-oplossingen voldoende."

Sorgente

 

Implementeren van een hybride cloud

Het implementeren van een hybride cloudomgeving vereist zorgvuldige planning en uitvoering. 

  • Identificeer de workloads die geschikt zijn voor de hybride cloud.
  • Stel duidelijke doelstellingen vast voor de implementatie, zoals kostenbesparing, schaalbaarheid of verbeterde redundantie.
  • Kies de juiste cloud provider en technologieën op basis van de zakelijke behoeften van jouw it afdeling.
  • Creëer een architectuur die private en public cloudomgevingen integreert.
  • Zorg voor de benodigde netwerkconnectiviteit en beveiligingsmaatregelen.
  • Implementeer tools voor het beheer en de monitoring van de hybride cloud.
  • Verhuis de geselecteerde workloads naar de juiste cloudomgeving op basis van de vereisten.
  • Integreer de hybride cloudomgeving met bestaande IT-systemen en processen.
  • Test grondig om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.
  • Implementeer een effectieve beheerstrategie om de hybride cloud continu te optimaliseren.
  • Analyseer prestaties, beveiliging en kosten.
  • Voer regelmatig updates en patches uit.

Uitdagingen en valkuilen

Een hybride cloud infrastructuur biedt aantrekkelijke voordelen. Toch zijn er ook uitdagingen waarmee je rekening moet houden.

Beveiligingsrisico's

Het overbruggen van private en public cloudomgevingen kan nieuwe uitdagingen met zich meebrengen als het op beveiliging aankomt. Organisaties moeten zorgen voor consistente beveiligingsmaatregelen en toegangscontrole.

Datamanagement

Het beheren en delen van gegevens tussen verschillende cloudomgevingen kan complex zijn. Een effectieve hybride cloud strategie voor data management is noodzakelijk zodat er geen data verloren gaat.

Compliance

Het voldoen aan regelgeving kan ingewikkelder zijn als gegevens zich in verschillende cloudomgevingen bevinden.

Kostenbeheersing

Het beheren van kosten in een hybride cloud kan een uitdaging zijn. Je moet als organisatie zorgvuldig gebruikmaken van kostenbeheer tools.

Kostenaspect van de Hybride Cloud

Het kostenaspect van een hybride cloudomgeving is ietwat gecompliceerd. Om het meeste voordeel te halen uit de hybride omgeving, moet je de kosten nauwlettend volgen. Zo kun je de nodige resources beschikbaar hebben en deze efficiënt toewijzen voor continue optimalisatie. De onderstaande overwegingen zijn belangrijk bij het creëren van een strategie.

Operationele kosten

Deze omvatten kosten voor personeel, beheer en monitoring van de hybride cloud.

Infrastructuurkosten

Zowel private als public clouds brengen kosten met zich mee voor resources. Denk hierbij aan servers, opslag en netwerkbandbreedte.

Migratiekosten

Het verplaatsen van bestaande workloads naar de hybride cloud kan initiële kosten met zich meebrengen.

Licentiekosten

Softwarelicenties voor tools en applicaties moeten worden meegenomen in de berekeningen.

 

Een veilige en efficiënte hybride cloud

Om een hybride cloudomgeving veilig en efficiënt te beheren, zijn hier enkele best practices:

  • Beveiliging: Implementeer strikte beveiligingsmaatregelen, zoals encryptie, identiteits- en toegangsbeheer, en regelmatige audits.
  • Automatisering: Automatiseringstools helpen je de provisioning, schaling en beheer van resources te stroomlijnen.
  • Data-integratie: Data-integratie tools verplaatsen en synchroniseren gegevens gemakkelijk tussencloudomgevingen.
  • Disaster Recovery: Een disaster recovery-plan beschermt jouw gegevens tegen verlies of uitval.

 

Case: Goossens Wonen en Slapen

Goossens zocht maximale beschikbaarheid en implementeerde met TTNL een oplossing in datacenters op twee locaties, waarvan één on-premise. Deze componenten zijn permanent verbonden, waardoor naadloos gebruik kan worden gemaakt van een eventuele uitwijk, wat bijdraagt aan een continue beschikbaarheid.

"TTNL was vanaf het begin open en eerlijk in het meedenken over de vervanging en de wensen voor de toekomst. Daardoor is het vertrouwen in deze partner toegenomen."

Opheij, Goossens

 

Kiest u voor een hybride cloud strategie?

De keuze voor een hybride cloud strategie bied je de mogelijkheid om flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenefficiëntie te combineren met de controle en beveiliging die je nodig hebt. Wanneer je een hybride cloud implementeert, vereist dit zorgvuldige planning en beheer. Houd hierbij ook de beveiliging en kostenbeheersing in gedachten. Hybride cloud strategie

Met de juiste strategieën en best practices kun je de voordelen van de hybride cloud volledig benutten. Zo ben jij altijd in staat je aan te passen aan de steeds veranderende vraag en eisen binnen jouw domein.

Ga de digitale transformatie aan met TTNL

Heeft jouw organisatie overwogen om een hybride oplossing te implementeren? Wij bieden expertise en ondersteuning op het gebied van cloudoplossingen. We kunnen jou helpen bij het ontwerpen, implementeren en beheren van een hybride cloudomgeving die precies aansluit bij uw specifieke behoeften.

Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en een vrijblijvende consultatie. Samen kunnen we de voordelen van de hybride cloud benutten en de efficiëntie en flexibiliteit van jouw organisatie verhogen.