Nadelen Hybrid Cloud: Belangrijke ovewegingen

Blog | Cloud Managed Services Nadelen Hybrid Cloud: Belangrijke ovewegingen

Als bedrijf moet u meegaan met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van cloudplatformen. Een belangrijke innovatie is de hybride cloud. Dit soort cloud is een combinatie van elementen van zowel private als public cloud-oplossingen. Hierdoor kan het flexibiliteit en schaalbaarheid bieden. Toch is het belangrijk dat u de nadelen van hybrid cloud oplossingen begrijpt voordat u deze technologie implementeert.

Wat is een hybride cloud?

Een hybrid cloud is een combinatie van de private en public cloud, gebruikt voor cloud computing. Sommige gegevens en applicaties blijven binnen de organisatie. Andere worden gehost in de openbare cloud bij een externe provider.

De belangrijkste elementen van een hybride cloud zijn:

  • Private Cloud: De exclusieve cloud-infrastructuur wordt beheerd voor een specifieke organisatie. Deze infrastructuur kan fysiek zijn, zoals on-premises servers, of virtueel in een datacenter. Het biedt meer controle over gegevens en applicaties, maar kan minder schaalbaar zijn dan de public cloud.
  • Publieke Cloud: Deze cloud wordt beheerd door derden, zoals AWS, Azure, of Google Cloud platform. Deze bieden een netwerk van servers. U kunt snel extra capaciteit krijgen op basis van uw behoeften. De oplossing biedt lagere kosten dan andere cloud opties.

Een hybride cloud-oplossing combineert private en public cloud. Dit is voordelig voor organisaties. Het stelt u in staat om gegevens en workloads dynamisch te verplaatsen tussen private en public cloud-omgevingen, afhankelijk van de behoeften van uw applicaties.

 

Het verschil tussen public en private cloud

Private Cloud

In een puur private cloud-model zijn alle resources volledig eigendom van een derde partij. Dit is ideaal voor opslag van gevoelige informatie. Deze on premise oplossing geeft je geheel controle en beveiliging, maar kan beperkt zijn in schaalbaarheid en flexibiliteit.

Public Cloud

In een puur public cloud-model worden alle resources gehost door derden. Het gebruik van resources in de cloud is direct schaalbaar. Je betaalt alleen voor wat je gebruikt. Dit biedt een hoge mate van schaalbaarheid en flexibiliteit. Toch zijn er nadelen van een gedeelde online infrastructuur. Denk aan minder controle en beveiliging in vergelijking met een private cloud.

Een hybride cloud-oplossing zit ergens tussen deze twee modellen in, waarbij organisaties de flexibiliteit van de public cloud benutten voor bepaalde workloads en tegelijkertijd de controle van de private cloud behouden voor gevoelige gegevens en toepassingen. Het klinkt als de perfecte oplossing, maar er zijn enkele nadelen waarmee je rekening moet houden.

 

Nadelen Hybrid Cloud

Een van de belangrijkste nadelen hybrid cloud vs private cloud en publieke cloud is de complexiteit van het beheer. Het beheren van zowel private als public cloud-elementen vereist specifieke vaardigheden en expertise. Je moet ervoor zorgen dat applicaties en cloud managed services goed blijven werken. Je moet er ook voor zorgen dat gegevens veilig worden overgedragen. Je kunt dit bereiken door naadloze coördinatie en integratie tussen beide omgevingen met behulp van bepaalde tools.

Beheer van private cloud

Het beheer van een private cloud vereist interne middelen en expertise. Je moet jouw eigen hardware, software en personeel toewijzen om de infrastructuur te onderhouden. Deze is immers specifiek afgestemd op jouw behoeften. Ook moet je zelf eventuele problemen oplossen. Dit kan leiden tot aanzienlijke operationele kosten en vraagt om constante monitoring en onderhoud.

Beheer van public cloud

Het beheren van public cloud-resources vereist een andere reeks vaardigheden. Je moet werken met servers van cloudserviceproviders en vertrouwen op hun tools en interfaces voor beheer. Jouw personeel moet leren werken met de procedures en tools van de cloudprovider.

Coördinatie en integratie

Een van de belangrijkste nadelen van hybrid cloud vs private cloud en publieke cloud is het coördineren en integreren van private en public cloud-elementen. Applicaties moeten naadloos kunnen schalen en gegevens moeten veilig worden uitgewisseld tussen de twee omgevingen. Dit vraagt veel kennis van private en publieke cloud-infrastructuur, en tools voor automatisering en orchestratie.

Een ander belangrijk nadeel van hybride cloud-oplossingen zijn de hogere kosten in vergelijking met de public cloud. Ook moet je rekening houden met integratie- en compatibiliteitsproblemen en kosten die daaraan verbonden kunnen zitten.

Mogelijke verborgen kosten

Hybride cloud-oplossingen kunnen leiden tot verborgen kosten die niet onmiddellijk duidelijk zijn voor organisaties. Dit gebeurt wanneer er extra middelen nodig zijn om de twee cloud-omgevingen te coördineren en integreren. 

Kosten van private cloud elementen

Het integreren van private cloud-elementen kan kostbaar zijn. Je moet mogelijk nieuwe software en hardware aanschaffen. Dit omvat licenties en ondersteuning. Het doel is om hiermee de integratie soepel te laten verlopen.

Een ander groot zorgpunt bij hybride cloud-oplossingen zijn de veiligheidsrisico's. Het is zaak om je online infrastructuur goed te beveiligen. Het beheren van gegevens en applicaties in zowel private als public cloud-omgevingen kan een uitdaging zijn op het gebied van gegevensbeveiliging. Dit vereist robuuste beveiligingsmaatregelen, zoals encryptie, toegangscontrole en monitoring. Een enkele beveiligingsfout kan immers ernstige gevolgen hebben.

Een ander nadeel van een hybride cloudomgeving zijn de problemen die kunnen optreden bij het verbinden van private en public cloud-elementen. Dit omvat technische uitdagingen en compatibiliteitsproblemen die de functionaliteit en prestaties van applicaties kunnen beïnvloeden.

Problemen bij het Verbinden van Private en Public Cloud-elementen

Als je private en public cloud-elementen met elkaar integreert, vereist dit naadloze communicatie en gegevensuitwisseling tussen de twee omgevingen. Dit kan complex zijn, vooral als je meerdere cloudproviders gebruikt. Hier zijn vaak specifieke technische oplossingen en expertise voor nodig.

Compatibiliteitsproblemen

Problemen met compatibiliteit kunnen optreden. Dit gebeurt als apps die gemaakt zijn voor één omgeving niet goed werken in een andere. Dit kan te maken hebben met verschillen in de infrastructuur, besturingssystemen, of andere technische aspecten. Als je deze problemen moet oplossen kan dit tijdrovend en kostbaar zijn.

Een ander nadeel van hybride cloud-oplossingen zijn de verschillende prestaties tussen private en public cloud-componenten. Applicaties kunnen anders presteren in de private en public cloud, wat de gebruikerservaring kan beïnvloeden.

Prestatieverschillen kunnen optreden om verschillende redenen, waaronder:

  • Netwerkvertraging kan de prestaties van jouw applicaties die gegevens tussen private en public cloud-omgevingen verzenden vertragen.
  • Server configuraties: Servers in clouds kunnen verschillende configuraties hebben, wat invloed kan hebben op de snelheid van applicaties.
  • Het evenwicht tussen werkbelastingen in de privé- en publieke cloud kan problemen veroorzaken. Deze problemen kunnen bestaan uit overbelasting van sommige onderdelen en onderbenutting van andere.

Je moet bij het plannen van jouw hybride cloud-strategie rekening houden met prestatieverschillen. Het is van belang om de juiste resources toe te wijzen aan iedere workload.

Vendor lock-in vormt nog een potentieel nadeel van hybride cloud-oplossingen. Het risico is dat je als organisatie te veel afhankelijk bent van bepaalde cloudserviceproviders of technologieën. Dit maakt het moeilijk om over te stappen naar andere opties.

Vendor lock-in kan voorkomen als je bijvoorbeeld exclusieve functies of services van een cloudprovider gebruikt. Als je wilt overstappen naar een andere provider, kan dit duur en complex zijn.

"Ik heb de laatste jaren veel over de voor- en nadelen van de hybride cloud gesproken tijdens presentaties of seminars. Vaak biedt het mogelijkheden, maar soms moet je het gewoon niet willen."

Derk-Jan Boon
CTO, TTNL

 

Uw hybride cloud organiseren met TTNL

Een hybride cloud biedt veel voordelen. Toch moet u bij de afweging welke cloud het beste bij u past, de kosten en baten onder de loep nemen. Zorg bijvoorbeeld dat u genoeg middelen en kennis hebt om de complexe structuur te beheren. Zo kunt u de cloud maximaal bezetten.

TTNL biedt naadloze implementatie van cloud-oplossingen, met diepgaande expertise in zowel private als public cloud-technologieën. Met TTNL kunt u de voordelen van hybride cloud-oplossingen benutten, terwijl u de nadelen minimaliseert. Door samen te werken met TTNL kunt u uw hybride cloud-strategie optimaliseren en uw concurrentiepositie versterken.