Wat is public cloud? Kenmerken en toepassingen

Blog | Cloud Managed Services Wat is public cloud? Kenmerken en toepassingen

In de IT is cloud computing niet meer weg te denken. Binnen cloud technologie zijn er verschillende soorten clouds. Maar wat is public cloud precies? De public cloud is een van de meest prominente en veelzijdige oplossingen.

Hier verken je de definitie van de public cloud en de basiskenmerken ervan. Ook analyseren we verschillen met andere cloudmodellen, en identificeren we populaire toepassingen.

Wat is public cloud?

De public cloud is een model waarbij externe providers cloud managed services aanbieden via het internet. Zo krijg je toegang tot gedeelde computermiddelen zonder de fysieke infrastructuur te bezitten. Denk bijvoorbeeld aan servers, opslag en applicaties. Met deze benadering van cloud computing kun je snel en efficiënt IT-middelen gebruiken. Je betaalt enkel voor wat je daadwerkelijk verbruikt.

De openbare cloud positioneert zichzelf als een toegankelijke en kosteneffectieve optie voor organisaties. Het biedt jou een breed scala aan diensten, variërend van IT infrastructuur tot software. Daarnaast kun je die diensten precies aanpassen aan jouw specifieke behoeften.

Hoe werkt Public Cloud?

Een van de voordelen van de public cloud, oftewel de publieke cloud, is schaalbaarheid. Je kunt als organisatie jouw IT-resources snel opschalen of afschalen. Dit betekent dat je niet langer gebonden bent aan vaste investeringen in hardware en infrastructuur. Zo kun je flexibeler opereren en snel gebruik maken van extra resources.
Hoe werkt de public cloud precies? In de public cloud deel je dezelfde infrastructuur en middelen met meerdere klanten. Dit is een groot voordeel dat bekend staat als multi-tenancy. Het stelt de cloud leverancier in staat om efficiëntie te maximaliseren. Zo kan hij lagere kosten handhaven. Jij kunt vervolgens profiteren van gedeelde IT middelen voor een lagere prijs.

Een ander cruciaal aspect van de public cloud is de toegankelijkheid. Je kunt overal ter wereld toegang krijgen tot jouw cloud resources via het internet. Dit maakt het mogelijk om moeiteloos samen te werken en te werken op afstand. Dit is vooral waardevol aangezien flexibel werken steeds belangrijker wordt.

Public cloud providers hanteren meestal een pay-as-you-go model. Je betaalt als klant dan alleen voor de resources die je daadwerkelijk verbruikt. Dit verschilt sterk van traditionele IT-investeringen. Daarbij moest je als organisatie vooraf grote luitgaven doen voor hardware en software.

Hoe verschilt Public Cloud van andere cloudmodellen?

Private Cloud

Naast de public cloud bestaat ook de private cloud. Deze verschilt aanzienlijk in beheer en toegang. In een private cloud-omgeving gebruikt één organisatie de IT-resources exclusief. Dit biedt volledige controle en isolatie van gevoelige gegevens. Dit model is echter ook duurder om te implementeren en te onderhouden.

Hybride Cloud

Sommige organisaties kiezen voor een hybride cloudomgeving. Hierin combineer je zowel public als private cloudresources. Dit geeft je de flexibiliteit om gevoelige informatie of kritieke workloads in een private cloud te houden. Daarnaast kun je ook profiteren van de schaalbaarheid van de public cloud.

Welk model past bij jouw behoeften?

De digitale transformatie naar public, private of hybride cloud hangt af van jouw vereisten. Public cloud biedt jou kostenefficiëntie en schaalbaarheid. De private cloud biedt jou meer controle en beveiliging. De hybride cloud biedt een combinatie van beide werelden, maar kan complexer zijn om te beheren.

 

Voor welke toepassingen gebruik je Public Cloud?

 

Public cloud kenmerkenOpslagdiensten

Cloud providers zoals Amazon Web Services (AWS), Google Cloud en Microsoft Azure bieden jou uitgebreide opslagmogelijkheden voor het bewaren van gegevens en bestanden. Je kunt deze diensten gemakkelijk schalen. Ook kun je profiteren van functies voor gegevensbeveiliging en back-up.

 

Public cloud computingSaaS

Ook SaaS-applicaties, zoals Salesforce, Dropbox en Office 365, kun je gebruiken via de public cloud. Zo heb je snel via het internet toegang tot verschillende softwaretoepassingen. Hiervoor zijn geen lokale installaties nodig.

Public cloudTestomgeving

In de public cloud vind je een ideale omgeving voor het ontwikkelen van software. Je kunt bijvoorbeeld snel virtuele machines implementeren, resources opschalen en samenwerken met teamleden.

Overwegingen bij het kiezen voor Public Cloud

Als je de public cloud overweegt, moet je enkele belangrijke factoren in gedachten houden.

Beveiliging en privacy

Public cloudproviders treffen strenge beveiligingsmaatregelen. Toch moet je als organisatie naar jouw klanten toe garant staan voor de beveiliging van de gegevens die jij verzamelt. Het delen van resources met andere klanten brengt dan potentiële risico's met zich mee.

Compliance en regelgeving

Houd er rekening mee dat sommige sectoren en regio's specifieke regelgeving hanteren. Het is jouw verantwoordelijkheid als onderneming om ervoor te zorgen dat jouw gekozen public cloudprovider voldoet aan deze eisen.

Kosten en budget overwegingen

De public cloud blijkt vaak kosteneffectief te zijn. Toch kunnen uitgaven een probleem worden als je resources niet goed beheert. Het is belangrijk om een duidelijk budget en kostenbewaking processen op te stellen.

 

Is de public cloud de oplossing voor jouw onderneming?

Het is duidelijk dat de public cloud aanzienlijke voordelen biedt, zoals schaalbaarheid, toegankelijkheid en kostenefficiëntie. Toch moet je als organisatie zorgvuldig overwegen welk cloudmodel het beste aansluit bij jouw behoeften.

Public cloud image

De keuze voor het juiste cloudmodel is een strategische beslissing. Het heeft een aanzienlijke invloed op de prestaties en het succes van jouw organisatie. Ons advies: informeer je goed, en benut de mogelijkheden van de public cloud volledig.

Klaar om de kracht van de public cloud te benutten?

Neem vandaag nog contact met ons op. Ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het succesvol implementeren en optimaliseren van de public cloud. optimaal benutten. Neem contact op met TTNL om jouw weg naar de cloud in gang te zetten.