De betekenis van hybride cloud: ontdek de werking van dit type cloud

Blog | Cloud Managed Services De betekenis van hybride cloud: ontdek de werking van dit type cloud

Deze technologische vooruitgang van de afgelopen decennia veranderde de manier waarop de meeste organisaties hun IT-infrastructuur beheren. Een van de belangrijkste trends binnen dit domein is de opkomst van de hybrid cloud. Lees hier meer over de hybride cloud betekenis, welke voordelen het biedt, en waarom het relevant is in het huidige IT landschap.

Hybride cloud betekenis: wat is een hybride cloud?

Voordat we dieper ingaan op de specificaties van de hybrid cloud, duiken we eerst in de hybride cloud betekenis. De hybrid cloud is een IT-infrastructuur waarbij je gebruik kunt maken van zowel public cloud als private cloud elementen. Dit maakt communicatie en gegevensuitwisseling tussen de twee omgevingen mogelijk. Met andere woorden, het combineert het beste van beide werelden. Hierdoor profiteer je van flexibiliteit, schaalbaarheid en controle over je data. 

Cloud computing

Om de hybrid cloud te begrijpen, is het belangrijk om enige kennis van cloud computing te hebben. Cloud computing is het leveren van IT-diensten via het internet. Er bestaan verschillende soorten clouds.

  • Public Cloud: Een type cloud waar externe providers oplossingen en cloud managed services bieden aan meerdere organisaties. Deze clouds zijn schaalbaar en kosteneffectief. Ze bieden echter minder controle over beveiliging en privacy.
  • Private Cloud: Een specifieke cloudomgeving voor een enkele organisatie. Het biedt meer controle en beveiliging, maar kan vaak duurder uitpakken.
  • Hybride Cloud: De hybrid cloud combineert zowel de public als de private cloud. Dit bied je de flexibiliteit om workloads te plaatsen waar dat het meest geschikt is.

 

Hoe werkt een Hybride Cloud?

Nu we antwoord hebben gegeven op de vraag ‘wat is een hybride cloud?’ bekijken we de werking van een hybride cloud. Een hybride cloud bestaat uit verschillende componenten, waaronder:

De publieke cloud is een externe cloud infrastructuur die providers zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud Platform (GCP) aanbieden.
De private cloudomgeving kunnen fysieke servers zijn (on-premise) of servers die een derde partij host. Het biedt je alle controle over je gegevens.

Het beheer van gegevens tussen de public en private clouds is mogelijk door geavanceerde tools van cloudproviders. Deze zorgen voor een naadloze integratie en verplaatsing van workloads.

Public en private cloud combinatie

Het samenspel tussen de public en private clouds binnen een hybride cloudomgeving is belangrijk. Je kunt ervoor kiezen om specifieke gegevens en applicaties via cloud providers in de public cloud onder te brengen. Je gevoelige gegevens en kritieke applicaties kun je on premise houden. Dit biedt het beste van twee werelden, vond ook BAS Holding. Je hebt de flexibiliteit om te schalen op basis van de behoeften. Toch behoud je ook de controle over jouw data.

 

"TTNL heeft enorm veel aandacht gegeven aan het totaalplaatje, waarbij de klantvraag en problematiek van BAS centraal stonden in de geboden oplossing. Op basis van TTNL’s advies hebben we uiteindelijk voor een hybride model gekozen, onderzoek wees uit dat BAS nog niet helemaal klaar was om volledig naar de cloud te gaan"

Pero, Bas Holding

 

Voordelen van een Hybride Cloud

Kostenbesparing

Een voordeel zijn de lagere kosten in vergelijking met de private cloud. Je kunt jouw voordeel pakken met de kostenefficiëntie van public cloud resources. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken voor niet-kritieke workloads. Tegelijkertijd kun je de private cloud gebruiken voor gevoelige gegevens en applicaties. Dit is de manier om jouw IT-kosten te optimaliseren.

Verbeterde beveiliging en compliance

Hybrid cloud biedt een balans tussen de voordelen van de public cloud en de beveiliging van de private cloud. Door jouw belangrijke data in de private cloud te houden, heb je volledige controle over beveiligingsmaatregelen. Ook kun je jouw private cloudoplossing instellen op de naleving van specifieke regelgeving.

Schaalbaarheid en flexibiliteit

Een ander voordeel van een hybrid cloud is de schaalbaarheid en flexibiliteit. Je kunt snel resources toevoegen of verminderen op basis van de vraag. Als er bijvoorbeeld een piek in het verkeer is, kan je eenvoudig opschalen in de public cloud om aan de hoge vraag te voldoen.

Snellere implementatie en innovatie

Dankzij de flexibiliteit van een hybride cloud kan je sneller nieuwe applicaties implementeren. Dit maakt dat je ook sneller innovatieve oplossingen kunt ontwikkelen.

 

 

Uitdagingen bij implementatie en beheer

Hoewel hybride cloud tal van voordelen biedt, zijn er een aantal problemen waar je tegenaan kunt lopen.

Technische uitdagingen

Het integreren van public en private cloud infrastructuur kan technische uitdagingen met zich meebrengen. Verschillende cloudproviders werken vaak met andere technologieën en interfaces. Dit kan het complexer maken om workloads te verplaatsen.

Beveiliging

Beveiliging is altijd een zorg in de IT-wereld, en de hybrid cloud is geen uitzondering. Het beheren van privacy maatregelen tussen public en private cloudomgevingen is cruciaal. Zo kun je gegevenslekken en inbreuken voorkomen.

Kosten

De hybride cloud kan op de lange termijn kosten besparen. Toch kunnen er initiële kosten verbonden zijn aan de integratie van de hybride omgeving. Je moet beschikken over de juiste tools, eventueel nieuwe servers, en de expertise om een succesvolle hybride cloudstrategie te implementeren en te onderhouden.

 

"We zullen de investering in vijf jaar al terugverdienen en beschikken we over een zeer kostenefficiënte oplossing."

Pero, Bas Holding

 

Toepassingen

Er zijn enkele toepassingsgebieden waarin men de hybride cloud vaak gebruikt.

Banken

Een bank kan de public cloud gebruiken om schaalbare web infrastructuur te bieden tijdens piekverkeer, terwijl de private cloud wordt gebruikt voor het beheren van klantgegevens en financiële transacties.

Gezondheidszorg

In de gezondheidszorg kunnen ziekenhuizen gevoelige patiëntgegevens in een private cloud houden. De medische beeldverwerkingstaken kunnen ze in de public cloud uitvoeren. Zo kunnen ze snel en efficiënt te werk gaan.

 

Case: Bas Holding kiest voor de hybride cloud

BAS Holding B.V., de overkoepelende holding van diverse zelfstandige bedrijven gericht op de transportsector, koos na een grondige zoektocht naar een SaaS delivery model als optimaal DMS-systeem. De overweging om naar de cloud over te stappen ontstond, met aandachtspunten zoals end-user integratie met Office365, een virtual desktop, en virtual server infrastructuur. Op advies van TTNL besloot BAS naar de hybride cloud over te stappen.

We zijn enorm tevreden over het resultaat, het voortraject had een groot aandeel in wat we van elkaar konden verwachten. TTNL had zich al eerder bewezen als partner en daar moet je dan ook op vertrouwen. Er zijn meer dan 80 dagen in 2,5 maanden gestopt. Ondanks deze “time driven” focus is er geen enkel moment van “quality driven” mindset geweken.’ (Pero, BAS Holding)

Lees hier meer over deze case.

Overstappen op een hybride cloud met TTNL

De opkomst van hybride cloud heeft de IT getransformeerd. Het is duidelijk dat de hybride cloud een belangrijke rol zal blijven spelen in de IT-strategieën van bedrijven wereldwijd. Het bied je de flexibiliteit en schaalbaarheid van de public cloud, gecombineerd met de controle en beveiliging van de private cloud. Hoewel er uitdagingen zijn bij de implementatie en het beheer ervan, zijn de voordelen duidelijk.

Wil je meer weten over de hybride cloud? Neem contact op met de experts van TTNL, en bekijk jouw mogelijkheden.