Wat is Chef? (automation software)

Blog | Software Wat is Chef? (automation software)


Chef-logoMaak kennis met Chef, het krachtige automatiseringsplatform dat uw infrastructuur configureert en beheert met ongekende eenvoud. Of het nu gaat om servers, netwerken of storage, Chef transformeert uw infrastructuur in code, waardoor aanpassingen razendsnel en moeiteloos verlopen.
DevOps en CI/CD teams omarmen Chef massaal. De software biedt ongeëvenaarde snelheid, schaalbaarheid en consistentie, waardoor teams hun doelstellingen moeiteloos behalen.

Wat is infrastructure as code?

Infrastructuur as code is een andere benadering van de IT-infrastructuur. Met behulp van templates kunnen systemen op consistente manier worden uitgerold en aangepast. Een omgeving bezit nu enkele van dezelfde kenmerken als een applicatie. Op deze manier wordt infrastructuur beschreven als objecten met eigenschappen. 

 

Hoe werkt Chef?

Chef behelst twee essentiële componenten: de Chef Server en de Chef Client.

Chef Server

De centrale hub voor uw infrastructuurbeheer. Deze server bewaart alle benodigde informatie, inclusief:
  • De gewenste configuratie van uw nodes (doeltoestand)
  • De huidige configuratie van uw nodes (huidige toestand)
  • Sets met instructies voor het configureren van uw nodes, genaamd cookbooks

De Chef Server fungeert als de bron van waaruit alle nodes hun configuratie-instructies ophalen.

Chef Client

Uitvoerder op de nodes. Deze client draait op elke node in uw infrastructuur en haalt instructies op van de Chef Server. De Chef Client voert deze instructies vervolgens nauwkeurig uit om de node te configureren volgens de gewenste staat.

Cookbooks

De bouwstenen van uw infrastructuurconfiguratie. Cookbooks bevatten recepten, die gedetailleerde instructies beschrijven voor het configureren van software, services en andere aspecten van uw nodes. Cookbooks worden geschreven in Chef Ruby, een eenvoudige en krachtige programmeertaal.

Knife

Chef bevat een command-line dat Knife wordt genoemd. Met behulp van Knife worden bijgewerkt cookbooks en instellingen weer verzonden naar de Chef server. Het resultaat is een teaminspanning waarbij nodes samenwerken om de infrastructuur als geheel naar de juiste operationele status te brengen.

Open source vs enterprise

De software is beschikbaar in de open source- en enterprise variant. Open source is gratis verkrijgbaar en vormt de basis voor de betaalde premium versie. De enterprise variant bevat functies zoals; analytics, integratie met active directory en role based access.

Daarnaast is het mogelijk om meerdere organisaties te ondersteunen vanuit één enkele Chef-server. De software integreert met uw bestaande omgeving en ondersteunt Windows, MacOS en verschillende versies van Linux. 

Ontdek Chef voor uw bedrijf

Bent u benieuwd hoe Chef uw infrastructuur kan stroomlijnen? Neem contact op met TTNL en bespreek vrijblijvend de mogelijkheden. Probeer Chef vandaag nog uit en ervaar de kracht van infrastructuur als code!