Data storage systems: welke technologie past bij u?

Blog | Data Data storage systems: welke technologie past bij u?

Gegevens zijn noodzakelijk voor bedrijfsprocessen en het genereren van omzet. Elk stukje verzamelde data kan waardevol zijn. Klantgegevens, personeelsdossiers, financiële gegevens en intellectuele eigendommen zijn gegevens die toegankelijk en op een veilige locatie opgeslagen moeten zijn.
De meeste bedrijven bewaren deze gegevens digitaal in data storage systems, waardoor het vinden en optimaliseren van betrouwbare en effectieve oplossingen voor gegevensopslag en data management een belangrijke strategie wordt. 
Met storage options voor elke grootte, elk bedrijf en elk budget, is het een uitdaging en tijdrovend om te bepalen welke vormen van gegevensopslag het beste zijn voor de behoeften van uw organisatie.

Basisprincipes van dataopslag

Data storage is het bewaren van informatie in data centers via technologie die ontworpen is om die gegevens op te slaan en zo toegankelijk mogelijk te maken.
Data-opslagsystemen zijn essentiële infrastructuur componenten die informatie opslaan, organiseren en beheren voor computersystemen. Deze systemen omvatten basiscomponenten zoals harde schijven, solid-state drives (SSD's), en opslagnetwerken. Harde schijven gebruiken magnetische opslag om gegevens te bewaren, terwijl SSD's dat doen met behulp van flash geheugen voor snellere toegang. 
Data-opslagsystemen zijn noodzakelijk voor het bewaren en beheren van digitale informatie binnen moderne IT-infrastructuren, zeker met de opkomst van big data, Artificial Intelligence (AI) en machine learning.

Data Storage soorten


Lokale opslag verwijst naar de default storage van gegevens op een fysiek apparaat, zoals een harde schijf, binnen hetzelfde apparaat waarop ze worden gegenereerd. Het biedt snelle toegang, maar beperkte capaciteit. 
Een voorbeeld is Direct-Attached Storage (DAS). Deze is direct verbonden met de gebruikte computerapparatuur, zoals harde schijven (HDD), flash drives en solid-state drives (SSD).

Cloudstorage biedt een kosteneffectief, schaalbaar alternatief voor het opslaan van bestanden op interne harde schijven of storagenetwerken. Met cloudserviceproviders kunt u gegevens en bestanden opslaan op een externe locatie waartoe u toegang hebt via het internet of een speciale privé netwerkverbinding. Organisaties gebruiken cloudopslag als primaire storage alsook secundaire storage. De provider host, beveiligt, beheert en onderhoudt de servers en bijbehorende infrastructuur.

Netwerkopslag Systemen stellen gebruikers in staat om gegevens centraal op te slaan en gemakkelijk te delen binnen een netwerk. De mogelijkheid om gegevens off-site op te slaan maakt het ideaal voor database back-up en gegevensbeveiliging. 
Door geavanceerde technologieën zorgen ze voor veiligheid, betrouwbaarheid en snelle toegang tot informatie, waardoor organisaties hun gegevens effectief kunnen beheren en delen. NAS (Network Attached Storage) en SAN (Storage Area Network) zijn twee typische netwerkgebaseerde data storage types.

Welk Data Storage systeem past bij uw organisatie?

Elke onderneming heeft andere bedrijfsprocessen en prioriteiten. Geen twee organisaties hebben dan ook dezelfde behoeften als het op data storage systems aankomt. Houd rekening met de volgende aspecten bij het selecteren van vormen van opslag.

Kostenefficientie

Allereerst moet kostenefficiëntie zorgvuldig worden afgewogen. Het is belangrijk dat u een evenwicht vindt tussen de initiële investering en de langetermijnoperationele kosten. Een grondige kostenanalyse kan helpen bij het selecteren van betaalbare opslag.

Schaalbaarheid

Schaalbaarheid is een andere kritieke factor. Het gekozen systeem moet flexibel genoeg zijn om te groeien naarmate de hoeveelheid data toeneemt. Een schaalbaar opslagsysteem biedt de mogelijkheid om gemakkelijk extra capaciteit (storage space) toe te voegen zonder aanzienlijke verstoringen in de bedrijfsvoering.

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid is van vitaal belang voor een efficiënte werking. Het geselecteerde dataopslagsysteem moet gebruikers in staat stellen om naadloos toegang te krijgen tot de correcte gegevens. Een goed uitgedacht systeem bevordert samenwerking en productiviteit door snelle en betrouwbare toegang tot gegevens.

Beveiliging

Met de geavanceerde beveiligingstools en -functies van tegenwoordig zijn er veel meer opties om bijzonder gevoelige gegevens digitaal te beveiligen en te beschermen (data protection as a service). Het implementeren van beveiligingsmaatregelen, zoals versleuteling en strikte toegangscontroles, is noodzakelijk om de integriteit en vertrouwelijkheid van de opgeslagen gegevens te waarborgen. Doordat opgeslagen gegevens snel kunnen worden geback-upt, is gegevensherstel sneller en eenvoudiger als een bestand verloren gaat of beschadigd raakt.

 

Nieuwste technologieën

Gegevensopslag en gegevensbeheer zijn voortdurend in ontwikkeling. De meest recente ontwikkelingen op het gebied van netwerkopslag kunnen vooruitstrevende en uitgebreide oplossingen bieden voor bedrijven die een enorme hoeveelheid gevoelige data moeten opslaan. 
SSD's (Solid State Drives) en NVMe (Non-Volatile Memory Express) zijn veelgebruikte aspecten van moderne dataopslag. SSD's bieden snellere gegevenstoegang dan traditionele harde schijven, terwijl NVMe een protocol is dat de communicatie tussen het opslagmedium en de computer verbetert, wat resulteert in hoge prestaties, nog hogere snelheden, en efficiëntere gegevensoverdracht.
Er zijn enkele geavanceerde opslagalternatieven beschikbaar voor bedrijven die complexere big data opslag nodig hebben. Een voorbeeld is hypergeconvergeerde opslag (HCS). HCS gebruikt de cloud om computer-, virtualisatie- en opslagactiviteiten te integreren in een fysieke eenheid die als één systeem kan worden beheerd.
Deze technologieën vormen de toekomst van dataopslag door te voorzien in snelheid, efficiëntie en geavanceerde oplossingen voor grootschalige gegevensbeheerbehoeften.

Implementatie van Data Storage Systems

In een succesvolle data storage strategie is het essentieel om de opslagbehoeften nauwkeurig af te stemmen op de bedrijfsdoelen en verwachte groei. Het implementeren van bewezen best practices voor het beheer van dataopslag is van gelijkwaardig belang, met specifieke aandacht voor doeltreffende back-up- en disaster recovery-methoden. Door regelmatig de prestaties van de opslag te evalueren en zorgvuldige capaciteitsplanning toe te passen, wordt een soepel beheer gewaarborgd. In deze dynamische omgeving is voortdurende aandacht voor deze aspecten onmisbaar om te zorgen voor een robuust en efficiënt dataopslagsysteem.

Gaat u de digitale transformatie aan?

Diverse data storage systems zijn beschikbaar, elk met unieke eigenschappen. Het opslagsysteem moet aansluiten op uw bedrijfsprocessen wat betreft, kosten, efficientie, schaalbaarheid, en beveiliging. Nieuwe technologieen als hypergeconvergeerde opslag streven ernaar om nog beter aan te sluiten op de opslag- en beheerbehoeften van organisaties.
Bekijk onze storage as a service mogelijkheden en transformeer uw onderneming naar een digitale superkracht.