Heeft u al kritisch naar de valkuilen van de cloud gekeken?

Blog | Cloud Managed Services Heeft u al kritisch naar de valkuilen van de cloud gekeken?

Steeds meer bedrijven willen gebruik maken van de flexibiliteit en kostenefficiëntie van de cloud. Op zich een logisch streven: de cloud neemt een steeds prominentere plek in de IT-markt in. Software wordt allang niet meer enkel on-premise geïnstalleerd: het merendeel van de aanbieders biedt hun diensten aan in de online cloud. Bedrijven gaan daar graag in mee. Inmiddels wordt niet alleen software uit de cloud afgenomen (Software-as-a-Service, SaaS), maar ook infrastructuurcomponenten (Infrastructure-as-a-Service, IaaS), gehele platformen (Platform-as-a-Service, PaaS) en software containers (Container-as-a-Service, CaaS). Wat veel bedrijven hierbij niet beseffen is dat dit gevolgen heeft voor de bestaande infrastructuur en de bedrijfsprocessen.

Om deze reden wilt TTNL haar klanten helpen met een Infrastructure to Cloud Strategy, waarmee u een stapsgewijze transitie naar de cloud maakt. In een eerder blog van Derk-Jan Boon werd al uitgelegd hoe u eerst bij uzelf te rade moet gaan voordat u naar de cloud gaat. In deze blog gaan we een stapje verder: houd uw interne processen in het achterhoofd!

 

Heeft u al kritisch naar de valkuilen gekeken?

We gebruiken inmiddels allemaal clouddiensten: wanneer u al gebruik maakt van een Office 365-omgeving of Dropbox werkt u al in de cloud. Maar er zijn ontzettend veel uitdagingen die niet meteen genoemd worden bij de transitie naar de cloud. Heeft u bijvoorbeeld al wel eens nagedacht over de security? Het zomaar in de cloud zetten van uw informatie heeft verregaande gevolgen op het gebied van privacy en compliance. Wanneer een organisatie een clouddienst uitzoekt is het dan ook belangrijk dat er gekeken wordt of data en processen überhaupt wel in de cloud geplaatst mogen worden.

 

Definieer de Key Area’s

Om erachter te komen welke processen het best passen bij welk type cloudoplossing (SaaS, IaaS, PaaS of CaaS), voert TTNL een assessment uit. Hierbij brengen we de omgeving van de klant in kaart aan de hand van een aantal vragen. Allereerst stellen we de vraag: wat zijn de vereisten en de beperkingen als u de stap naar de cloud gaat maken? Hierbij definiëren we een aantal Key Area’s:

  • Security Is de cloud wel veilig?
  • Privacy Wordt de privacy van data ook in de cloud geborgd?
  • Data Governance Wat zijn de risico’s om uw data in de cloud te zetten? Is uw data nog wel echt van u?
  • Availability Ook de cloud heeft risico op downtime. Wat zijn de gevolgen wanneer de service niet beschikbaar is?
  • Performance Sluiten de performanceverwachtingen aan bij wat uw bedrijfsprocessen nodig hebben?
  • Interoperability Hoe past wat u doet in de cloud? Blijven procedures hetzelfde als ze in de cloud worden uitgevoerd?
  • Compliance Voldoet wat u in de cloud doet aan de juridische eisen van uw bedrijf en is daar bewijs voor in de vorm van certificaten?

 

Op basis van deze key area’s gaan wij met u een stapsgewijs traject in om te kijken hoe geschikt uw processen zijn voor de cloud. Hierbij brengen we uw gehele infrastructuur in kaart en kijken we naar de raakvlakken van al uw applicaties. Het in de cloud zetten van één applicatie kan zomaar verregaande gevolgen hebben voor tal van andere applicaties en processen.

 

Benieuwd hoe TTNLdat doet? Download dan het whitepaper: Van uw huidige infrastructuur naar de cloud, een verstandig idee? of neem contact met ons op.