TTNL Blog

AKS, GKE of EKS

Geschreven door Bjorn Peeters | Aug 11, 2024 5:02:24 PM

Kubernetes is software die ons in staat stelt om applicaties uit te rollen, te beheren en te schalen. De applicaties worden verpakt in containers en kubernetes bundelt deze in units. Hiermee kunnen je een applicatie over duizenden servers verspreiden en tegelijkertijd toch behandelen als één enkele unit.

Kubernetes vereenvoudigt het gebruik van gecontaineriseerde applicaties. We bieden hier een overzicht van het aanbod van Kubernetes van drie cloud providers: Amazon Elastic Kubernetes Service (EKS) van AWS, Azure Kubernetes Service (AKS) van Microsoft Azure, en Google Kubernetes Engine (GKE) van Google Cloud.

 

Waarom gebruik maken van Kubernetes?

Hieronder staat een overzicht van een aantal voordelen van Kubernetes.

  • Snellere time-to-market — Kubernetes stelt IT-teams in staat om grote applicaties in vele containers efficiënter te beheren doordat veel aspecten van het beheer van de containergebaseerde applicaties worden overgenomen. Bijvoorbeeld, Kubernetes behandelt service discovery, begeleidt containers met de onderlinge communicatie en regelt de toegang tot de storage van diverse providers zoals bij AWS en Microsoft Azure.
  • Kostenoptimalisatie — Kubernetes maakt een containergebaseerde architectuur mogelijk door applicaties optimaal te clusteren. De software programmeert op intelligente wijze en verwerkt containers nauwkeurig, daarbij wordt rekening gehouden met de beschikbare resources. Ook worden applicaties automatisch opgeschaald om te voldoen aan de operationele behoeften, waardoor er ruimte ontstaat voor andere productieve taken.
  • Verbeterde schaalbaarheid en beschikbaarheid —  Als een orchestration system is Kubernetes een kritisch beheersysteem om “auto-magisch” te schalen en de prestaties van de applicaties te verbeteren. De Kubernetes auto-scaling is niet beperkt tot slechts infrastructurele metrics – zelfs aangepaste metrics kunnen worden toegepast om het opschalingsproces te triggeren.
  • Multi- en hybride cloud flexibiliteit — Een van de grootste voordelen van Kubernetes en containers is dat het bijdraagt aan de realisatie van een hybride- en multi-cloud omgeving. Dit stelt je in staat om de juiste workloads op de juiste cloud te plaatsen en om vendor lock-in te voorkomen.
  • Effectieve migratie naar de cloud — Aangezien Kubernetes consistent in alle omgevingen functioneert, on-premise en clouds zoals AWS, Azure en GCP, biedt het een naadloos en prescriptief traject om je applicaties van on-premise naar een cloud omgeving te migreren.

Vergelijking van AKS, GKE en EKS

Bij het selecteren van welke Kubernetes provider het beste aansluit bij jouw behoeften, dien je verder te kijken dan alleen de prijs. Extra overwegingen zoals schaalbaarheid, standaardisatie, update-frequentie, recovery, en het al dan niet opnemen van een service mesh zijn allemaal van cruciaal belang om de beste beslissing te kunnen nemen.

Conclusie

Kubernetes biedt een krachtige oplossing voor het beheren en schalen van gecontaineriseerde applicaties in complexe cloudomgevingen. Of je nu kiest voor Amazon EKS, Microsoft AKS, of Google GKE, de beste keuze hangt af van jouw specifieke bedrijfsbehoeften op het gebied van schaalbaarheid, integratie, en kostenoptimalisatie. Elk platform biedt unieke voordelen, en het is essentieel om zorgvuldig te overwegen welke het beste past bij jouw situatie.

 
Meer weten over Kubernetes en hoe je jouw IT infrastructuur en bedrijfsprocessen beter kunt inrichten? Neem vrijblijvend contact op met de experts van TTNL.