Wat is Apache Ranger?

Blog | Software Wat is Apache Ranger?

Apache Ranger is een framework om uitgebreide databeveiliging op het Hadoop-platform mogelijk te maken, te monitoren en te beheren.

Apache-Ranger

De software wordt door bedrijven wereldwijd gebruikt om hun big data implementaties te beveiligen. Het stelt bedrijven in staat hun datalaag te beveiligen en te beheren ongeacht de database, het platform, of de gekozen cloudoplossing. Zo weten organisaties zeker dat bedrijfsoperaties probleemloos blijven verlopen.

Doelstellingen van Apache Ranger

Apache Ranger heeft onderstaande doelstellingen voor ogen:

  • Gecentraliseerd security beheer om alle security gerelateerde taken te beheren in een centrale UI of met behulp van REST API’s.

  • Gestandaardiseerde autorisatiemethode voor alle Hadoop-componenten.

  • Mogelijkheid tot het uitvoeren van een specifieke handeling of bewerking met Hadoop door middel van een centrale beheertool.

  • Centralisatie van de auditing van de gebruikerstoegang en de operationele acties (veiligheidsgerelateerd) binnen alle componenten van Hadoop.

 

Uitbreiding van het traditionele Hadoop

In de afgelopen jaren zijn Ranger-plugins ontwikkeld door zowel open source aanbieders als commerciële dienstverleners. Het beheer van Apache Ranger wordt centraal uitgevoerd en de functionaliteiten worden uitgebreid met behulp van plug-ins. Het initiële project van de Apache Ranger community was gericht op het Hadoop platform en andere Apache projecten , zoals Apache Hive, Apache Hbase, Apache Knox, Apache Kafka, YARN etc..

Iedereen die met big data of Hadoop werkt zal bekend zijn met deze projecten. In de afgelopen jaren is de community enorm gegroeid en heeft Apache Ranger zich uitgebreid naar andere platformen.

Is uw beveiliging optimaal?

Bent u benieuwd of u uw data en infrastructuur beveiliging kunt verbeteren met Apache of andere tools en frameworks? Neem dan vrijblijvend contact op met de experts van TTNL en bespreek de mogelijkheden voor uw organisatie.