Storage en backup van NetApp: 'Backups maken met één snap' - TTNL

Storage en backup van NetApp: 'Backups maken met één snap' - TTNL

Mediaconcern Audax had genoeg van langzame backups en de verouderde storageoplossing. Samen met system integrator TTNL koos Audax voor storage en backup van NetApp, met snapshot- en SnapVault technologie. “Backups maken we tegenwoordig in een paar minuten, en niet meer in zes uur”, vertellen Roger Boussen en Dick Kriens.

 

Audax: ‘Backups maken met één snap’

audax-logo-300x116 Audax houdt zich bezig met media en logistiek. Het concern heeft Nederlandse vestigingen in Gilze en Amsterdam. De nadruk ligt op de distributie van tijdschriften en e-fulfilment. “Audax is een uitgeverij, maar vooral een dienstverlener in de mediawereld”, vertellen Roger Boussen, Manager Technische Infrastructuur, en Dick Kriens, Manager ICT.

“We doen uiteraard de tijdschriften- en boekendistributie voor onze eigen bedrijven, waaronder Betapress, Cascade, Van Ditmar en Audax Publishing, maar ook voor concullega’s als Aldipress. Het komt erop neer dat vanuit de Audax-vestiging in Gilze bijna alle tijdschriften van Nederland, bedoeld voor de losse verkoop, worden gedistribueerd. Audax zelf maakt bekende titels als HP de Tijd, Weekend en Vriendin, en is eigenaar van de AKO-winkels. Wij verzorgen het hele traject van tijdschriftdistributie: van bladen maken tot winkelverkoop. We bevoorraden dagelijks zesduizend verkooppunten met tijdschriften en achthonderd punten met buitenlandse kranten.

 

‘Automatisering is de aorta van onze organisatie’

Is de uitspraak van de Audax oprichter dhr. J. de Leeuw. Vorig jaar besloot het mediaconcern dat het anders moest met storage en backup. Boussen: “In de oude situatie hadden we een N Series metrocluster van IBM operationeel in Gilze en maakten we backups in onze vestiging in Gilze. Van de tien belangrijkste systemen deden we dat ook nog in Amsterdam, als een soort uitwijklocatie. Vanwege redundantie en veiligheid wilden we alle tweehonderd systemen die bij ons draaien bij elkaar hebben. Daarnaast wilden we sneller backups kunnen maken. We hebben onder meer een SAP-systeem waarbij het uitvoeren van een backup minimaal zes uur duurde(!). Dat moest wat ons betreft terug naar een paar minuten. De technologie van snapshots en de specifieke SnapVault van NetApp wekte onze interesse.

 

NetApp en TTNL

Audax wil de data veel sneller en eenvoudiger kunnen veiligstellen. “We hebben een request for proposal (RFP) verzonden naar verschillende storageleveranciers, waarvan er al snel drie overbleven: NetApp, Hitachi en Dell”, memoreert Dick Kriens. “Bij NetApp hadden we het beste gevoel, onder meer vanwege het snapshot- en SnapVault-verhaal en de ervaring met 2 IBM N Serie’s. We hadden als uitgangspunt dat alle data moest worden gerepliceerd vanuit Gilze naar de nieuwe uitwijklocatie in Rijen. De twee locaties werken asynchroon, met een vertraging van slechts vijftien minuten. Een zeer acceptabele oplossing voor ons, hoewel achteraf bleek dat realtime evengoed mogelijk was geweest; dat is misschien een goede tip voor organisaties die iets vergelijkbaars willen doen. De oplossingen van Dell en Hitachi spraken ons zeker ook aan, maar waren prijstechnisch minder interessant voor ons. Wij zijn een MKB-bedrijf, geen multinational; het totale kostenplaatje telde zeker mee bij het kiezen van de oplossing.”

Zoals vaker de doorslag geeft bij strategische keuzes: bekend maakt bemind. “In de oude situatie hadden we storage van IBM, de N Series. Dit was dezelfde technologie als NetApp maar dan in een IBM-jasje, hierdoor is het opleidingstraject voor een nieuw systeem van NetApp relatief eenvoudig, vanwege de vele jaren ervaring van de systeemspecialisten binnen Audax”, vertelt Boussen. “Ook elders in de markt zie je dat NetApp veel wordt gebruikt voor storage. Maar wat ons vooral aansprak: de mogelijkheid om snapshots en SnapVaulttechnologie te gebruiken en in één keer onze hele backup-oplossing te vervangen. Backups maken van onze SAP-omgeving duurt geen zes uur meer, maar doen we nu in slechts drie minuten. Bijkomend voordeel is dat de oplossing gebruik maakt van storage efficiëntie zoals de-duplicatie en compressie, waardoor we fysiek een stuk minder ruimte nodig hebben voor onze storage en de daaraan gerelateerde kosten van stroomgebruik en koeling.

“Roger Boussen roemt de visie van NetApp op storage. “Hun backup- en recoveryoplossingen hebben grote voordelen ten opzichte van andere oplossingen. De andere systemen die we hebben bekeken, hebben altijd nog aanvullende backup-oplossingen nodig. Nu gaat dat allemaal letterlijk en figuurlijk met één snap. We zijn erg tevreden over de ondersteuning en feedback van NetApp en TTNL tijdens het aanloopproces en de implementatie van het nieuwe systeem. De samenwerking met TTNL bestond al langer, zij ondersteunden ons onder andere al bij het oude IBM N Series Storage systeem.”

 

Nog geen Cloud?

De vraag rijst waarom Audax niet heeft gekozen voor een cloudoplossing. “Onze uitgangssituatie is zelfvoorzienend zijn”, verklaart Kriens. “Audax heeft altijd alles zelf gedaan. Wij hebben hier ons eigen datacenter en noodstroomvoorziening. Alles moet hier altijd 100 procent ‘up’ zijn. We willen niet afhankelijk zijn van externe partijen en van datalijnen waar we zelf niet direct vat op hebben. Dat is inherent aan de tijdschriftendistributie. Liggen de Weekend en de Privé een dag te laat in de winkels, dan ben je een flink stuk van je sales kwijt.” Volgens Dick Kriens heeft het pas zin om componenten buiten te zetten als je álles extern doet. “Dan is het niet alleen storage, maar ook servers, netwerk, backup en beveiliging; alle vijf de componenten. Onze organisatie stond dit keer op het punt om storage te vervangen en ook de verbetering van de backup was urgent. De vervanging van onze servers liep niet helemaal synchroon met de vervanging van de storage-omgeving en ook het netwerk was nog niet aan vervanging toe. Hierdoor was de keuze op intern beheer van de storageomgeving gevallen, waarbij wij het beste gevoel hadden bij de geboden NetApp oplossing van TTNL.”

 

Wilt u weten wat TTNL voor uw organisatie kan betekenen? Bel direct voor een afspraak: 0345-547040, wij denken graag met u mee.