De NOS gaat prijsefficiënt om met IBM-licentie

De NOS gaat prijsefficiënt om met IBM-licentie

De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) is een publieke omroep, die actief en kritisch bezig moet zijn met budgetten. Zoals bij alle bedrijven groeien de IT-kosten echter jaarlijks, waardoor dat budget altijd onder druk staat. Hoe daar efficiënt mee om te gaan? IT-dienstverlener TTNL werd ingeschakeld om de NOS te helpen prijsefficiënter om te gaan met IBM-licenties. De eerste stap: inzicht krijgen in licenties, verbruik en kosten.

De NOS vertrouwt op IBM Cognos Planning Analytics: bewezen, krachtige technologie die onder meer planningen analyseert en automatiseert. Dit gebeurt dankzij de AI van IBM Watson. Deze technologie brengt echter wel een uitdaging met zich mee: IBM werkt met een groot aantal licentiemodellen en contractopties, die ook nog eens complex zijn. Bovendien moet gezorgd worden voor compliancy met de IBM-regelgeving. Wanneer uit een audit blijkt dat die niet nageleefd wordt, resulteert dat in een boete. IBM-licenties vragen daarom om actief beheer. Ook is actuele kennis nodig van de laatste ontwikkelingen bij deze vendor. Anders wordt het onduidelijk hoe licenties geoptimaliseerd kunnen worden en op welke punten er bezuinigd kan worden.

 

Eerste hulp bij IBM-licenties

De meeste organisaties hebben die tijd en kennis echter niet; dat geldt ook voor de NOS. Uitbesteden is dan de oplossing. TTNL heeft wel de kennis en ervaring in huis als het gaat om IBM-licenties; bovendien is deze dienstverlener een onderscheiden IBM-partner. TTNL kan zijn klanten dus volledig ontzorgen op het gebied van de Cognos-licentie.

Harry van der Zwan, informatiemanager bij de NOS, ziet duidelijke voordelen: “TTNL geeft ons inzicht in ons verbruik en monitort dat. Op basis hiervan adviseerden ze ons om over te stappen op een ander abonnementsmodel. Hierdoor besparen we kosten en halen we meer uit de software.”

 

Geen zorgen over verlengingen en compliancy

De dienstverlening van TTNL heeft zowel betrekking op de aanschaf als het beheer van IBM-licenties en -contracten. Er is uitgebreid gesproken met de IT-verantwoordelijken bij de NOS: zijn er specifieke functionaliteiten nodig? Welk model past het beste bij het (toekomstige) gebruik? Door de antwoorden op dergelijke vragen te achterhalen, is duidelijk geworden welke functionaliteiten er nodig zijn én welk model daarbij past. Hierdoor kan de NOS vertrouwen op de beste prijs-kwaliteitverhouding voor de Cognos-licentie. Een ander deel van de dienstverlening is het borgen van de compliancy. De NOS wordt dus ook nog eens ontzorgd op gebied van mogelijke audits.

 

Inzicht in verbruik dankzij IBM PartnerSucces360

Voor monitoring maakt TTNL slim gebruik van de IBM-tool PartnerSucces360. De naam van de oplossing verklapt het al: er ontstaat een 360-graden-beeld van hoe organisaties gebruikmaken van hun IBM-licenties. Kosten en aanstaande verlengingen worden gemonitord, en kansen in kaart gebracht. Denk aan proactief mogelijke uitbreidingen identificeren en de ruimte krijgen om te innoveren. Ook ontstaat zo inzicht in hoe de NOS budgettaire overschotten efficiënt in kan zetten.

Bart Idenburg is TTNL’s specialist op gebied van IBM-licenties en -oplossingen. Hij vertelt over het belang van het IBM PartnerSucces360: “Voor afnemers van IBM-diensten monitoren wij het verbruik via het IBM PartnerSuccess360-portal, zodat we tijdig kunnen bijsturen als het daadwerkelijke verbruik afwijkt van de afgenomen hoeveelheid. Hierdoor komt de klant niet voor vervelende verrassingen te staan."

 

Kostenbesparing op meerdere niveaus

Harry van der Zwan is blij met de keuze voor deze IBM Platinum Business Partner: “TTNL beschikt over de juiste IBM-certificeringen om ons te adviseren over onze licentie en kan tevens ons verbruik monitoren. Daardoor gaan we niet over de licentiegrenzen heen en voorkomen we dat we extra kosten doorberekend krijgen. Bovendien laat TTNL ons maximaal meeprofiteren van de kortingen die zij tot hun beschikking hebben. Ook de inkoop van onze SaaS-abonnementen en jaarlijkse verlengingen is hierdoor een stuk voordeliger geworden.” De NOS bespaart hierdoor op meerdere niveaus veel geld.

De omroep profiteert duidelijk van de ondersteuning, vertelt Harry van der Zwan: “Door de proactieve monitoring van TTNL hebben we altijd inzicht in verbruik. Daarnaast waarschuwen ze ons tijdig op het gebied van contractverlengingen. Bovendien zijn we beschermd tegen onverwachte IBM-uitgaven. Die besparing en efficiëntie zijn voor ons als overheidsorganisatie van groot belang: het gaat immers om belastinggeld.”