IBM Annonceert nieuwe Power10 scale-out servers voor IBM i-, AIX en Linux - TTNL

Blog | IBM IBM Annonceert nieuwe Power10 scale-out servers voor IBM i-, AIX en Linux - TTNL

12 juli 2022 – IBM Annonceert nieuwe Power10 scale-out servers voor IBM i-, AIX en Linux.

Vandaag heeft IBM de specificaties bekend gemaakt van de Power10 scale-out servers. Deze 2- en 4U hoge servers met 1- of 2 sockets zijn uitermate populair bij gebruikers met IBM i, AIX en Linux workloads. Een nieuwe generatie servers met een compleet vernieuwde opbouw en functionaliteiten. Onze IBM Power-specialist Antoni Uni licht de laatste nieuwtjes toe.

 

4 ½ jaar na de annoncering van de Power9 scale-out servers en 10 maanden na het uitkomen van de Power E1080 enterprise server komen nu de scale-out Power10 servers beschikbaar. Scale-out ontketent de ware capaciteit en power van deze servers, want met 48-cores en 8TB aan intern geheugen zijn dit serieuze machines geschikt voor de meest complexe IBM i-, AIX-, Linux, SAP Hana-, Oracle- en AI- workloads. Bovendien zijn alle servers voorzien van een compleet nieuwe CPU: de IBM POWER 10-chip. Deze is nog efficiënter dan zijn voorgangers, lees alles over de POWER10 CPU in dit blog: Wat is er nieuw in POWER 10

De hardware die u koopt, moet voldoen aan de verwachtingen van vandaag maar ook voorbereid zijn op de toekomst. IBM Power Systems zijn gebouwd voor de meest veeleisende, data-intensieve workloads op aarde. Met toonaangevende betrouwbaarheid en beveiliging is IBM Power Infrastructure ontworpen voor de meest data-intensieve workloads. Daarnaast blinken ze uit in betrouwbaarheid.

De Power10 systemen onderscheiden zich onder andere door nieuwe DDIMM memorytechnologie en  standaard memory encryption. Hierdoor hebben de systemen zich wederom verbeterd qua IO throughput en state of the art processor security standaard in de box.

Naamloos-30-768x435

De naamgeving van de Power10 systemen zal dezelfde zijn als die een aantal jaar geleden is ingezet. Zo staat S1014 voor:

  • ‘Scale-out’ Power10,
  • 1 socket
  • 4U hoog.

Zoals we gewend zijn van de Power product lijn is er voor ieder toepassing een geschikte server. De S1014 met 4- (IBM i P05 software groep), en 8-cores tot de S1024 48-cores. Machines met 6 cores zijn nog niet aangekondigd.


Naamloos-33-768x488

Mid-range servers vandaag aangekondigd:

 

IBM i gebruikers moeten voor de nieuwe Power10 servers minimaal IBM i 7.3 TR12, IBM i 7.4 TR6 of de in mei geannonceerde IBM i 7.5 versie geïnstalleerd hebben. AIX gebruikers moeten AIX 7.1 TL5 SP6, AIX 7.2 TL5 SP1 of TL4 SP2, AIX 7.3 TL0 SP1 geïnstalleerd hebben.

Het beheer van het IBM-i of AIX operating system uitbesteden kan natuurlijk ook, kijk dan eens op naar de mogelijkheden om uw bestaande IBM-infrastructuur naar de cloud te verplaatsen met TTNL’s PowerCloud (IBM i-, AIX- of Linux).

 

Performance

IBM Power Systemen staan bekend om hun duurzaamheid en up-time. De performance groeit met iedere generatie: IBM Power10 is qua performance ten opzichte van de IBM Power8 processor 2.6x sneller en ten opzichte van de IBM Power9 1.9x sneller. Dit resulteert in een CPW (Commercial Processing Workload rating) waarde van ~25.000 CPW per core en een rPerf (POWER Relative Performance) waarde van ~30 rPerf per core! Deze performance boost vertaald zich natuurlijk in een snellere verwerking van online transacties, verkorte batch verwerkingen en meer workload per processor. Het is niet voor niets dat de IBM POWER processor zeer geschikt is om Oracle databases op te laten landen. Door de krachtige IBM POWER processoren heb je minder Oracle licenties nodig om dezelfde transacties op bijvoorbeeld Intel te verken en levert een enorme besparing op.

Naamloos-34-768x425

 

De nieuwe IBM Power10 systemen zijn vanaf eind juli leverbaar. Wilt u weten wat IBM Power10 voor uw organisatie kan beteken neem dan contact op met auni@ttnl.nl of uw TTNL-accountmanager.

Meer weten over IBM Power-oplossingen? Lees dan hier verder of neem contact op.

 

 

expert_antoni-uni

Senior IBMi pre-sales & technical consultant

Antoni Uni is onze Senior specialist op het gebied van IBM Power en IBMi.