Data sustainability: Kan data bijdragen aan een duurzame toekomst?

Blog | Sustainability Data sustainability: Kan data bijdragen aan een duurzame toekomst?

IT duurzaamheid met IBM’s EcoSystem Partners

Kan de IT sector en haar data bijdragen aan een duurzame toekomst? Bij IBM & TTNL geloven we in het gebruik van technologie om een duurzame IT voor iedereen te creëren. Met onze innovatieve oplossingen op het gebied van duurzaamheid spelen we een belangrijke rol in de optimalisatie van datacenter- en cloud workloads, en tegelijkertijd het verminderen van de impact op het milieu.

 

De CO2-afdruk van IT

De groeiende vraag naar digitale diensten heeft de afgelopen decennia aanzienlijk bijgedragen aan IT-emissies. Informatietechnologie (IT)-organisaties kennen doorgaans vier onderling verbonden bronnen van koolstofuitstoot die aangepakt kunnen worden met gerichte duurzaamheidsinspanningen: datacenters, big data-analyse, gegevensbeveiliging en toenemend internetgebruik.

Datacenters zijn verantwoordelijk voor wel 0.3% van de wereldwijde carbon footprint. Echter, de vraag naar datacenters wordt voornamelijk gedreven door de noodzaak van data-analyse en beveiliging. Deze componenten vergroten de energiebehoeften van de software en daarmee ook de koolstofvoetafdruk nog verder.

 

Hoe belangrijk is het reduceren van energieverbruik in een datacenter?🌱🔋

Het verminderen van energieverbruik in een datacenter heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar leidt ook tot kostenbesparingen. Uit recent onderzoek van TTNL & IBM blijkt dat 80% van de ondervraagde IT-managers het belangrijk vindt om te kiezen voor duurzame data.

Datacenters verbruiken aanzienlijke hoeveelheden energie om servers, koelsystemen en andere apparatuur draaiende te houden. Het optimaliseren van deze processen resulteert in lagere kosten en verminderde CO2-uitstoot. Maar hoe bereik je een hogere efficiëntie in energieverbruik? Hier komt TTNL samen met IBM in beeld.

 

Energie besparen in het datacenter met IBM Turbonomic en TTNL

Bedrijven die een positieve impact willen hebben en hun financiële stabiliteit op lange termijn willen waarborgen, hebben de juiste combinatie van strategische partnerschappen en op AI gebaseerde technologie nodig om hun duurzaamheidsdoelen in de praktijk te brengen.

Turbonomic is een softwareplatform dat automatisering en optimalisatie biedt voor datacenters, cloudomgevingen en hybride infrastructuren. Het doel is om de efficiëntie te verbeteren, de prestaties te optimaliseren en de operationele kosten te verlagen. Hier zijn enkele manieren waarop Turbonomic kan helpen energie te besparen in een datacenter.

Turbonomic analyseert voortdurend de werkbelastingen en resources in het datacenter. Het wijst automatisch resources toe aan virtuele machines en applicaties op basis van hun behoeften. Door overdimensionering van resources te voorkomen, bespaart Turbonomic op energieverbruik.

Turbonomic kan workloads dynamisch verplaatsen naar servers met een hogere energie-efficiëntie. Hierdoor kan de belasting gelijkmatiger worden verdeeld en kunnen energiezuinige servers worden gebruikt wanneer dat mogelijk is.

Het platform kan helpen bij het optimaliseren van koelsystemen door de luchtstroom te verbeteren, hotspots te identificeren en de temperatuur in het datacenter te beheren. Dit kan de efficiëntie van koeling verbeteren en het energieverbruik verminderen.

Turbonomic kan helpen bij het plannen en beheren van het stroomverbruik in het datacenter. Het kan stroomverbruik verminderen door overbodig gebruik van stroom te minimaliseren en door werklasten te consolideren.

Bij hybride omgevingen helpt Turbonomic bij het identificeren van de meest kostenefficiënte cloudopties. Het verplaatst workloads naar de cloud of terug naar het datacenter om kosten te besparen, wat ook energie kan besparen door optimale bezetting van huidige oplossingen.

Turbonomic maakt gebruik van geavanceerde analyse om trends te identificeren en problemen te voorspellen voordat ze zich voordoen. Dit kan helpen bij het voorkomen van ongeplande uitvaltijd en overmatig energieverbruik voor bepaalde processen.

 

Turbonomic identificeert geschikte momenten om over te schakelen naar groene energiebronnen, zoals zonne- of windenergie, zodra deze beschikbaar zijn.

 

Duurzaamheidsinspanningen monitoren

Ondernemingen in alle sectoren streven ernaar om duurzaamheid prioriteit te geven in hun belangrijkste bedrijfsprocessen. Echter, de weg naar verduurzamen kan pas echt beginnen wanneer een organisatie in staat is haar environmental, social, and governance (ESG)-gegevens te monitoren en te rapporteren.

IBM Envizi's cloudgebaseerde ESG-softwareproducten vereenvoudigen uw ESG-rapportage op drie manieren:

Levert controleerbare, robuuste ESG-gegevens en CO2-uitstoot berekeningen.

Flexibele rapportagetools voor interne en externe vereisten van ESG-rapportages.

Identificeer kansen voor het verlagen van de CO2-afdruk met analytische tools.

 

 

Automatisering met IBM Envizi stelde één bedrijf in staat om de tijd die zij aan ESG-rapportage besteedden in één jaar met 50% te verminderen. Uit inzichten van andere ESG-data blijkt dat een andere onderneming met deze software wel $20 miljoen wist te besparen op energie- en waterkosten.

 

Een duurzame wereld tegemoet

IBM Turbonomic draagt bij aan verbeterde energie-efficiëntie in een datacenter door het optimaliseren van resourcegebruik en energie, met behoud van prestaties en beschikbaarheid. Wanneer een onderneming dit combineert met een ESG-monitoring oplossing zoals Envizi, ontstaat er een krachtige synergie. 

TTNL fungeert als een waardevolle partner in dit proces, waarbij zorgvuldige configuratie en implementatie in een datacenter de maximale voordelen waarborgen. Door de deskundige begeleiding van TTNL maximaliseert u niet alleen de efficiëntievoordelen van Turbonomic, maar waarborgt u ook een duurzamere benadering van IT-processen.

Streef samen met ons naar een duurzamere toekomst, aangedreven door innovatieve technologie. Samen kunnen we een positieve impact realiseren.