IBM Software

IBM Software License & Support Services

Met Licence Consulting Services helpen we u te besparen op IBM softwarelicenties

IBM is een marktleider op gebied van veel softwareoplossingen. Tegelijkertijd biedt deze vendor een keur aan contractopties en licenties aan, waardoor het lastig kan zijn om de juiste keuze te maken. Download daarom onze infographic ‘Zo kiest u de juiste IBM software contractvorm’ met alle informatie over de soorten contracten. Verder zijn (middel)grote IBM-klanten verplicht om iedere vier jaar een audit te doen. Het bedrijf beoordeelt dan of uw bedrijfsvoering compliant is met uw licentie(s). Gebruikt u niet meer capaciteit dan waar u voor betaalt? Indien dat inderdaad zo is, kan dat flink in de kosten lopen. Met onze whitepaper ‘Hoe overleef je een comliancy audit?’ bent u zo goed mogelijk voorbereid op deze audits.

Hoe helpt TTNL u bij licentie aanschaf en beheer?

Wij hebben jarenlange ervaring, kennis en contact in huis om uw licenties en contracten compleet te managen. Wij fungeren als eerste aanspreekpunt voor al uw licentie gerelateerde vragen. Wij managen uw nieuwe licentie en renewal contracten en onderhandelen voor u de best mogelijke prijs is. Deze is altijd lager dan wanneer u direct met IBM zaken doet.

Naast verlengingen en nieuwe aanschaf denken wij ook functioneel met u mee. Welke functionaliteit heeft u exact nodig en welk model pas het beste bij de manier waarop u de software gebruikt? Zo bent u verzekerd van de meeste waarde voor de best mogelijke prijs. Tevens borgen wij compliancy en zorgen we er voor dat u zich geen zorgen hoeft te maken als u in een audit situatie belandt.

Heeft u ook moeite met de IBM portals en het aanvragen van support? Ook hierin kunnen we ondersteunen en kunt u ons gebruiken als escalatiepunt. Kortom, met onze diensten ontzorgen we u volledig op het vlak van licentie- en contractmanagement.

IBM BP Logo

TTNL-licentie- en ondersteuningsservices

Met TTNL-licentie- en ondersteuningsservices ondersteunen we u bij het bijhouden van softwarelicenties, implementatiediensten en contract advies.

 • architectuur, implementatie, integratie
 • training en opleiding
 • compliancy, inzicht in verbruik
 • contract & renewal management

TTNL License & Support Services

IBM is een van de grootste software bedrijven met producten die vaak als leider in de markt worden getypeerd door de bekende marktanalisten. IBM is echter geen eenvoudige leverancier om te managen. De licentiemodellen zijn talrijk en complex, er zijn veel opties om te contracteren en het is van groot belang om de vele veranderingen zowel bij IBM als de eigen organisatie goed in de gaten te houden. TTNL heeft jarenlange IBM kennis in huis en is in staat u daarmee perfect te ontzorgen.

Waarom is het nodig?

Aanbiedingen van IBM zijn complex en verwarrend. Ieder product heeft veel verschillende licentiemodellen. Het is zonder uitgebreide voorkennis enorm lastig om de juiste keuze te maken, want ieder model heeft voor- en nadelen. Bovendien is het van belang voortdurend compliancy met de IBM regelgeving bij te houden.

Indien dit niet wordt gedaan ontstaat er een enorm risico en kan het zijn dat er in een audit situatie een hoge boete opgelegd kan worden. Diverse prijsmodellen, contractvormen en support opties zorgen voor complexiteit. Al deze zaken tezamen maken het noodzakelijk om voortdurend IBM als vendor goed te managen. Hier is de juiste kennis en expertise voor nodig om alle ontwikkelingen bij IBM goed bij te houden. Er zijn maar weinig organisaties die hierin zelf kunnen investeren. TTNL staat klaar om u hierbij te ondersteunen. Op die manier krijgt u de meeste waarde voor de best mogelijke prijs en hoeft u zich geen zorgen te maken over compliancy risico’s.

Erkende Oplossing

IBM heeft de licentie- en ondersteuningsservices van TTNL erkend als een officiële partner-oplossing: TTNL License & Support Services. Daarnaast is TTNL een IBM Platinum Business Partner.

IBM Regelgeving, Compliancy & Audit

Het IBM software portfolio is zeer divers en kent een veelvoud aan beschikbare licentiemodellen. Bovendien kunnen deze modellen op verschillende manieren worden afgenomen (o.a. als term-, perpetual- of monthly-licentie). Ieder model heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Het is daarom bij iedere aanschaf en verlenging belangrijk om de juiste afweging te maken: Welke modellen zijn beschikbaar en hoe gaat de software exact ingezet worden in de komende periode? Alleen door dit te doen bent u verzekerd van de meeste waarde voor de laagst mogelijke prijs.

Aandachtspunten:

 • Processor Value Unit’s (PVU) of Virtual Processor Core’s (VPC)
 • IBM License Metric Tool (ILMT)
 • IBM Compliancy audit

Processor Value Unit’s (PVU) of Virtual Processor Core’s (VPC)

Een model wat specifieke toelichting behoeft is het PVU model. Dit model is van toepassing wanneer de IBM software op een (virtuele)server geïnstalleerd wordt. Het aantal benodigde PVU is afhankelijk van de rekenkracht van de processoren. Op de site van IBM kan afgelezen worden hoeveel PVU benodigd is voor een specifieke omgeving.

 

IBM License Metric Tool (ILMT)

ILMT is een gratis software product dat constant het processor verbruik van de IBM applicatie bijhoudt. Helaas is ILMT een tool die niet eenvoudig te installeren of te beheren is. Het loont de moeite om hier de juiste expertise voor in te schakelen.

 

IBM Compliancy audit

IBM controleert middelgrote en grote klanten minimaal om de 4 jaar op compliancy regelgeving. Een belangrijk onderdeel van die controle is de ILMT rapportering. Daarnaast is recentelijk de IBM Remote Software Evaluation gelanceerd. U dient hierbij zelf alle informatie te verzamelen en in een centrale portal te uploaden. Dit maakt het nog belangrijker om constant controle te houden om onverwachte kosten te voorkomen.

Wij ondersteunen alle IBM Software groepen en contracten:

 • IBM Cloud Pak for Data
 • IBM Data Science & AI
 • IBM Information Architecture
 • IBM Financial Services
 • IBM Application, Management & Integration
 • IBM Digital Business Automation
 • IBM Security
 • IBM Engineering Lifecylce Management
 • IBM Maximo
 • IBM TRIRIGA
 • IBM Storage Solutions
 • Watson Health

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Mail naar info@ttnl.nl of bel +31 (0)345 547040. Of vul het contactformulier in.

U kunt ons natuurlijk ook bellen op:
+31 (0)345 547040

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de Enterprise Hybride IT!