IBM Software - License & Support Services

IBM Software License & Support Services

Met Licence Consulting Services helpen we u te besparen op IBM softwarelicenties

Hoe helpt TTNL u bij licentie aanschaf en beheer?

Wij hebben jarenlange ervaring, kennis en contact in huis om uw licenties en contracten compleet te managen. Wij fungeren als eerste aanspreekpunt voor al uw licentie gerelateerde vragen. Wij managen uw nieuwe licentie en renewal contracten en onderhandelen voor u de best mogelijke prijs is. Deze is altijd lager dan wanneer u direct met de leverancier zaken doet.

Naast verlengingen en nieuwe aanschaf denken wij ook functioneel met u mee. Welke functionaliteit heeft u exact nodig en welk model pas het beste bij de manier waarop u de software gebruikt. Zo bent u verzekerd van de meeste waarde voor de best mogelijke prijs. Tevens borgen wij compliancy en zorgen we er voor dat u zich geen zorgen hoeft te maken als u in een audit situatie beland.

Heeft u ook moeite met de leveranciers portals en het aanvragen van support? Ook hierin kunnen we ondersteunen en kunt u ons gebruiken als escalatiepunt. Kortom, met onze diensten ontzorgen we u volledig op het vlak van licentie- en contractmanagement.

TTNL-licentie- en ondersteuningsservices

Met TTNL-licentie- en ondersteuningsservices ondersteunen we u bij het bijhouden van softwarelicenties, implementatiediensten en contract advies

  • architectuur, implementatie, integratie
  • training en opleiding
  • compliancy, inzicht in verbruik
  • contract & renewal management

IBM BP Logo

TTNL License & Support Services

IBM is een van de grootste software bedrijven met producten die vaak als leider in de markt worden getypeerd door de bekende marktanalisten. Zoals in dit artikel is te lezen is IBM echter geen eenvoudige vendor om te managen. De licentiemodellen zijn talrijk en complex, er zijn veel opties om te contracteren en het is van groot belang om de vele veranderingen zowel bij IBM als de eigen organisatie goed in de gaten te houden om de controle te houden. TTNL heeft veel IBM kennis in huis en is in staat u daarmee perfect te ontzorgen hierbij.

Waarom is het nodig?

Zoals aangegeven is IBM een van de meest complexe vendoren. Ieder product heeft veel verschillende licentiemodellen. Het is zonder uitgebreide voorkennis enorm lastig om de juiste keuze te maken want ieder model heeft voor- en nadelen. Bovendien is het van belang voortdurend compliancy met de IBM regelgeving bij te houden. Indien dit niet wordt gedaan ontstaat er een enorm risico en kan het zijn dat er in een audit situatie een grote boete opgelegd kan worden. Bijkomende complexe zaken zijn de prijsmodellen, contractvormen en support opties. Al deze zaken tezamen maken het noodzakelijk om voortdurend IBM als vendor goed te managen. Dit betekend echter wel dat er veel expertise nodig is en dat de ontwikkelingen bij IBM goed bijgehouden moeten worden. Er zijn maar weinig organisaties die hierin kunnen investeren. TTNL staat echter klaar om u hierbij te ondersteunen. Op die manier krijgt u de meeste waarde voor de best mogelijke prijs en hoeft u zich geen zorgen te maken over compliancy risico’s.

IBM Software

De licentiemodellen van IBM zijn talrijk en complex, er zijn diverse contract-opties.  TTNL heeft jarenlange ervaring en contacten met IBM en is in staat totaal te ontzorgen.

Lees meer over IBM Software

Compliancy

Heeft u (onbewust) meer cappaciteit ingezet voor aangeschafte software of zoekt u onderstuening in de onderhandeling met een software fabrikant. Wij staan voor u klaar.

Neem contact op voor compliancy

IBM Regelgeving en Licnetiemodellen

IBM regelgeving en licentiemodellen

IBM heeft vele software producten in het portfolio. Wat het heel ingewikkeld maakt is dat voor ieder product verschillende licentiemodellen beschikbaar zijn, in sommige gevallen niet minder dan 10. Daarbovenop kunnen deze modellen op verschillende manieren worden afgenomen, bijvoorbeeld als term, perpetual of monthly licentie. Ieder model heeft zijn eigen voor- en nadelen. Dat kan hem zitten in de beheersbaarheid van de compliancy, de kosten, de manier van op- en afschalen etc. Daarbij kan de onderhandelingsstrategie per model verschillende resultaten opleveren waardoor een model wat initieel ongunstig lijkt toch het meest voordelig kan uitpakken. Het is dus bij iedere aanschaf, zowel voor nieuwe licenties als voor renewals, belangrijk om een afweging te maken. Welke modellen zijn beschikbaar en hoe gaat de software exact ingezet worden in de komende periode? Alleen door dit te doen ben je verzekerd van de meeste waarde voor de laagst mogelijke prijs.

 

Processor Value Unit’s (PVU) of Virtual Processor Core’s (VPC)

Een model wat specifieke toelichting behoeft is het PVU model. Dit is een model waarbij je de IBM software op een server installeert. Het aantal benodigde PVU is afhankelijk van de rekenkracht van de processoren in de omgeving. Op de site van IBM kan afgelezen worden hoeveel PVU benodigd voor een specifieke omgeving. Het wordt nog complexer indien de software op een virtuele omgeving geïnstalleerd wordt. Je kunt dan kiezen welke virtuele cores aan de applicatie worden toegewezen. Dat zijn er vaak minder dan in de volledige omgeving beschikbaar zijn, maar toch moet je voor alle cores licenties kopen. Indien je minder cores wilt afnemen zul je moeten voldoen aan de regels voor sub-capacity. Dit betekend dat je de IBM License Metric Tool (ILMT) moet installeren om richting IBM aan te kunnen tonen dat de capaciteit die je gebruikt ook daadwerkelijk de capaciteit is waar licenties voor zijn aangekocht. Voor het licentiemodel VPC gelden dezelfde regels hoewel IBM voorlopig nog toe staat om op een alternatieve manier gebruik voor dit model bij te houden.

 

IBM License Metric Tool (ILMT)

ILMT is een gratis software product dat constant het processor verbruik van de IBM applicatie bijhoud.  Er dient 1 keer in het kwartaal een uitdraai te worden gemaakt welke voor de periode van 2 jaar bewaard moet worden. ILMT is een tool die niet eenvoudig te installeren of te beheren is. Het loont de moeite om hier de juiste expertise voor te gebruiken. Indien ILMT niet juist geïnstalleerd of geconfigureerd is of juist niet goed is bijgehouden heeft dat met zekerheid gevolgen wanneer IBM een audit uitvoert. Zoals aangegeven geldt er voor het VPC model een uitzondering. Dit is ook het geval wanneer een organisatie met PVU licenties minder dan 1000 medewerkers heeft en een virtuele omgeving waarbij de rekensom van alle processoren minder dan 1000 PVU’s is. Dan nog is het noodzakelijk om het verbruik bij te houden en ook dit is weer aan strikte regelgeving gebonden. Ook hierbij geldt dat indien dit niet op de correcte manier gebeurt er een groot financieel risico ontstaat.

 

IBM Compliancy audit

ILMT brengt ons bij een belangrijk punt indien het gaat om compliancy. IBM controleert namelijk de middelgrote- en grote klanten minimaal om de 4 jaar of er wordt voldaan aan de compliancy regelgeving. Een belangrijk onderdeel van die controle is de ILMT rapportering. Aangezien deze 2 jaar terug gaat is het onmogelijk om zaken te herstellen als deze in het verleden fout zijn gegaan. Zeker als IBM klanten een grote productlijst hebben zijn er veel factoren waarop het mis kan gaan. Dit zijn extra kosten die je als organisatie te allen tijden wilt voorkomen

Daarnaast is recentelijke de IBM Remote Software Evaluation gelanceerd. Dit is een soort van lite audit waarin heel laagdrempelig de compliancy op een aantal producten wordt gecontroleerd. De klant dient zelf alle informatie te verzamelen en in een centrale portal te uploaden. Omdat dit deels geautomatiseerd is en omdat vooral de klant een groot deel van het proces zelf uitvoert kunnen er sneller audits plaatsvinden en kunnen veel meer klanten gedurende het jaar ge-audit worden. Ook is daarin een trend dat kleinere klanten een risico lopen en dat de omlooptijd niet noodzakelijk nog 4 jaar is, maar dat een nieuwe audit ook alweer na een anderhalf jaar kan plaatsvinden. Dit maakt het nog belangrijker om constant controle te houden om onverwachtse kosten te voorkomen.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Mail naar info@ttnl.nl of bel +31 (0)345 547040. Of vul het contactformulier in.

U kunt ons natuurlijk ook bellen op:
+31 (0)345 547040

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de Enterprise Hybride IT!