Hogere cloud cost savings voor optimale functionaliteit

Blog | Cloud Managed Services Hogere cloud cost savings voor optimale functionaliteit

Coudopslag en -diensten zijn vandaag de dag vaak het hart van de bedrijfsoperaties. Deze diensten, die u afneemt bij een provider, komen echter met een prijskaartje. Bovendien zorgt de flexibiliteit van de cloud ervoor dat u snel en gemakkelijk extra diensten en opslagruimte afneemt. Maar is dit wel kostenefficiënt?

We duiken hier in de mogelijkheden om te besparen op uw clouddiensten, ofwel cloud cost savings.

Clouddiensten afnemen: een voordeel voor uw onderneming?

Clouddiensten zoals een public cloud, private cloud, of een hybride cloud, bieden verschillende voordelen voor ondernemingen. Voorbeelden zijn cloud enabled engineering en cloud enabled test om inzicht te krijgen in uw bedrijfsoperaties. Een belangrijk voordeel van clouddiensten zijn kostenbesparing. Organisaties hoeven namelijk geen grote investeringen  te doen in hardware en infrastructuur. 

U betaalt alleen voor wat u gebruikt, waardoor u de operationele kosten vermindert.

Ook zorgen clouddiensten voor een hogere mate van efficiëntie. Ze zijn schaalbaar en u kunt opslagruimte snel opschalen of afschalen naar behoefte. Dit zorgt voor flexibiliteit en stelt bedrijven in staat om snel te reageren op veranderende omstandigheden.

Cloud computing cost savings opties

Het kiezen van een cloudoplossing is niet een beslissing die u vluchtig wilt maken. De keuze moet passen bij uw huidige en toekomstige behoeften. Bij het identificeren van een kosteneffectieve cloudoplossingen voor uw onderneming zijn een aantal aspecten van belang: 

  • Opslag: De gewenste hoeveelheid opslag is van belang, maar ook het type opslag bepaalt hoe uw data georganiseerd is in de cloud. Denk bijvoorbeeld aan file storage, block storage of object storage. 
  • Toegangsvereisten: Determineer wie toegang dient te hebben tot verschillende locaties binnen de cloud. Onderzoek vervolgens of deze verdeling mogelijk is binnen uw gekozen oplossing.
  • Cloud security: Stel vast waar uw bedrijfskritische gegevens staan en hoe u deze het beste kunt beschermen.
  • Schaalbaarheid 
  • Beheer en monitoring tools

Op basis hiervan selecteert u de juiste oplossingen die aan uw behoeften voldoen. Hierbij kunnen tools en de expertise van een cloud advisor van onschatbare waarde zijn.

Effectief cloud management bewaakt en optimaliseert de prestaties van uw systeem. Het monitoren van de prestaties en het verbruik van uw clouddiensten stelt u in staat om inefficiënties te identificeren. Denk hierbij aan ongebruikte resources of overbodige capaciteit. Dit zorgt voor efficiënte bezetting van uw resources waardoor u de kosten onder controle houdt.

Een andere mogelijkheid om cloudkosten te drukken is het optimaliseren van data opslag. Dit kunt u bereiken met strategieën zoals gegevenscompressie, deduplicatie en tiering. Evalueer uw data storage strategie regelmatig om efficiëntie te waarborgen.

Reserved Instances en besparingsplannen zijn opties die cloud providers aanbieden om lange termijn kostenbesparingen te realiseren. Met Reserved Instances kunnen klanten capaciteit reserveren voor langere periodes, meestal één tot drie jaar. Dit kan tegen een gereduceerde prijs in vergelijking met on-demand tarieven. Deze reserveringen zijn vooral nuttig voor voorspelbare workloads.

Besparingsplannen zijn flexibeler en bieden kortingen op on-demand prijzen voor een bepaalde reeks cloud computing services. Door gebruik te maken van deze mogelijkheden kunt u als organisatie aanzienlijke besparingen realiseren.

Verschillende tools kunnen hen helpen bij het effectief beheren en optimaliseren van hun cloudkosten. Populaire tools zijn onder andere AWS Cloud Cost Explorer. Deze tool geeft inzicht in de kosten en gebruik van AWS cloud services.

Een andere tool is cloud guard van oracle cloud infrastructure. Deze tool zorgt voor beter management van data in Google apps en clouds.

Azure Cost Management is een vergelijkbare oplossing voor Azure gebruikers. Deze tools helpen bedrijven om transparantie, controle en kostenbesparingen te realiseren in hun cloudomgevingen.

“De cloud cost tools die wij bieden gaan echt van cloud spend, t/m cloud utilisation, tot plaatsing van machines.” “Op dit moment zie je het gebruik van cloud cost savings tools bij de enterprises, maar we zien het langzamerhand ook doorsijpelen naar kleinere bedrijven die ook cloud gebruiken." “In eerste instantie vonden ze de 10-15k euro in de maand cloudkosten misschien niet heel veel, maar na 3 jaar zien ze dat het toch wel uit de hand loopt en willen ze de spend weer onder controle hebben.” (Derk-Jan Boon, CTO TTNL)

Case: Zeelandia

logos_zeelandiaZeelandia vroeg TTNL om een betrouwbare oplossing voor opslag en lagere kosten voor de cloud. Bij TTNL wisten we meteen welke oplossing Zeelandia nodig had: het bekroonde Hybride Twin Data Center.

Voorheen beschikte Zeelandia over software die niet alleen arbeidsintensief was, maar ook erg inefficiënt was qua kosten.

TTNL creëerde een hybride Twin Data Center voor zowel VMware als Power infrastructuur. Hiermee werd de huidige oplossing van Dell en EMC vervangen. Dit resulteerde in significant lagere kosten,  een veel hogere beschikbaarheid, en betere performance.

Deze verandering zorgde ervoor dat de kosten voor licenties sterk daalden. Ook daalden de kosten voor personeel om de omgeving te beheren.

Lees hier meer over de kostenbesparingen van Zeelandia.

Cloud cost savings met TTNL

TTNL biedt diverse diensten voor kostenbesparingen in de cloud, gericht op schaalbaarheid, automatisering en cloud cost optimization. We helpen klanten hun cloudkosten effectief te beheren en te verminderen. Onze service omvat het identificeren van ongebruikte resources, het optimaliseren van configuraties en het gebruik van kostenbeheertools.

Met onze oplossingen profiteert u van lagere kosten, verbeterde operationele efficiëntie en de optie om te schalen op basis van uw behoeften. Neem contact op met TTNL voor effectief beheer van uw cloudkosten.