Cloud cost management: uw cloud spend onder controle

Blog | Cloud Managed Services Cloud cost management: uw cloud spend onder controle

Steeds meer organisaties hebben moeite hun uitgaven aan cloudomgevingen te beheersen. Clouds zijn gemakkelijk te schalen. Het nadeel is dat de cloud infrastructuur steeds uitgebreider wordt. Het administratieve proces wordt ingewikkelder. Organisaties weten niet meer welke Cloud spend echt nodig is om hun bedrijfsoperaties vlekkeloos te laten verlopen. 

Hier verkennen we waarom het efficiënt beheren van cloud-uitgaven een essentiële strategie is voor bedrijven die gebruik maken van de cloud. Lees onze praktische tips die onze klanten helpen hun cloud spend te beheersen.

Wat is Cloud Spend?

Cloud spend verwijst naar de totale uitgaven die een bedrijf doet aan cloud operations. Dit omvat kosten voor het gebruik van infrastructuur, platformen en software via de cloud (public cloud, private cloud, multi cloud).

Er zijn een aantal belangrijke factoren die bijdragen aan de totale uitgaven voor clouddiensten. Voorbeelden zijn de omvang van de architectuur die wordt gebruikt, het aantal gebruikers en de complexiteit van de software. Daarnaast kan het type clouddienst (bijv. SaaS, PaaS, IaaS) en eventuele aanvullende diensten zoals cloud security en ondersteuning zullen uw kosten ook beïnvloeden.

Uitdagingen bij het beheren van cloud-uitgaven

Het beheer van cloud-uitgaven is niet zonder uitdagingen. Ten eerste kunnen organisaties moeite hebben om een duidelijk inzicht te krijgen in hun cloudkosten. Wanneer u als organisatie niet precies weet waar u kosten maakt, kunt u deze kosten ook moeilijk beheersen. Dit maakt dat ondernemingen een hogere cloud spend hebben dan nodig is.

Daarnaast zorgt het ontbreken van inzicht in de afgenomen cloudopslag en -diensten ook voor onderbezetting van resources. Ondernemingen nemen bijvoorbeeld meerdere diensten af en maken hierdoor hogere kosten die helemaal niet nodig waren.

“Een van onze klanten had 240 accounts bij Amazon. Ze hadden ergens de dienst afgenomen die uiteindelijk een kritiek onderdeel werd van de operatie. Wat je vaak ziet gebeuren is na de lift en shift kan de IT bepaalde toepassingen niet uitvoeren, maar wel wanneer er extra diensten/accounts worden afgenomen. "Het begint als test, wordt opgenomen in de productieomgeving, en die kosten komen erbij”, vertelt Derk-Jan Boon, CTO bij TTNL.

Strategieën voor effectief cloud spend-beheer

Effectief beheer van cloud-uitgaven is noodzakelijk om als organisatie de kosten van de cloud te beperken en de efficiëntie van bestaande cloud-operaties te verbeteren. Effectief beheer kan eruitzien als:

Determineer welke resources en diensten, zoals cloud network security, u heeft aangeschaft zodat u weer inzicht krijgt in de huidige kosten.

 Implementeer monitoring tools om de bezetting van uw cloud resources te bepalen. Zo kunt u ongebruikte of onderbenutte resources opsporen en deze beter inzetten.

Sluit uw opslagoplossing aan op uw huidige behoeften? Veel oplossingen zijn schaalbaar. De opslagruimte hoeft dus vaak niet ‘op de groei' te worden aangeschaft. Met andere woorden, schaf alleen aan wat u daadwerkelijk aan opslag gebruikt.

Deze helpen u om het inschatten en beheren van de nodige diensten te vereenvoudigen.

Effectief monitoren met de tools van TTNL

Monitoring en rapportage spelen een onmisbare rol bij effectief cloud-spend-beheer. Het geeft u inzicht in uw cloud netwerk-uitgaven en helpt u bepalen waar u de grootste kosten maakt. 

Tools zoals cost explorer, analyse platformen en dashboards van cloud app providers kunnen helpen bij het rapporteren van cloud-uitgaven. Providers als TTNL bieden gedetailleerde real-time rapporten, waarschuwingen en visualisaties. Aan de hand hiervan kunt u geïnformeerde beslissingen nemen en de cloud spend efficiënt beheren.

Derk-jan vertelt: “Als klanten eerlijk zouden zijn, zouden ze zeggen: we hadden niet verwacht dat het zoveel duurder zou zijn, en juist daar spelen die cloud kost management tools een enorme rol om in eerste instantie controle te krijgen over de spend, en daarna kun je met die tools ook inzoomen op waar je kunt verbeteren.”

 

Case: NOS

Bij veel ondernemingen stijgt de cloud spend exponentieel, en bij de NOS was dit niet anders. Ook hier stond het budget steeds meer onder druk. cases_feat-nos

NOS schakelde TTNL in om de NOS te helpen kosten efficiënter te worden en inzicht te krijgen in hun cloud spend, en met name hun IBM-licenties.

“TTNL beschikt over de juiste IBM-certificeringen om ons te adviseren over onze licentie en kan tevens ons verbruik monitoren. Daardoor gaan we niet over de licentiegrenzen heen en voorkomen we dat we extra kosten doorberekend krijgen. Bovendien laat TTNL ons maximaal meeprofiteren van de kortingen die zij tot hun beschikking hebben. Ook de inkoop van onze SaaS-abonnementen en jaarlijkse verlengingen is hierdoor een stuk voordeliger geworden. Die besparing en efficiëntie zijn voor ons als overheidsorganisatie van groot belang: het gaat immers om belastinggeld.”, aldus Harry van der Zwan, informatiemanager bij de NOS.

Lees hier alles over de weg naar cloud cost optimization van de NOS.

Cloud spend beheer met TTNL

TTNL biedt uitgebreide diensten en oplossingen voor cloud spend-beheer waardoor u inzicht krijgt in uw cloud spend. Met onze jarenlange expertise kunt u uw cloud kosten beter beheren en controleren. Ook kunt u kostenbesparingen realiseren en budgetten effectiever toewijzen aan bedrijfskritische software.

Wilt u uw cloud spend weer onder controle krijgen? Neem vrijblijvend contact op met TTNL en optimaliseer uw cloud spend-beheer.