Best cloud spend management practices

Blog | Cloud Managed Services Best cloud spend management practices

Cloud spend management, oftewel het beheer van cloud budget, is het proces van het optimaliseren van kosten en gebruik van cloud resources binnen een organisatie en is dus een onderdeel van IT outsourcing. Het omvat het monitoren, analyseren en optimaliseren van uitgaven aan cloud services zoals AWS, Azure en Google Cloud Platform.

Efficiënt cloud spend management is cruciaal omdat het helpt overtollige kosten binnen cloud computing te vermijden en budgetoverschrijdingen te voorkomen binnen uw cloud environment. Daarnaast zorgt het voor een optimaal gebruik van cloud resources (cloud resource usage), waardoor bedrijven kosten besparen en hun cloudinvesteringen beter kunnen afstemmen op strategische doelen. Dit leidt tot duurzame groei en een concurrentievoordeel in de markt.

Cloud based spend management begrijpen

Met de toenemende afhankelijkheid van cloudtechnologie voor IT-infrastructuur, ontwikkeling en bedrijfsvoering, wordt het beheer van cloud uitgaven steeds belangrijker.

Public cloud computingCloud spend management is een onderdeel van cloud governance binnen de publieke cloud, hybride cloud, hypercloud, en private cloud.  Het omvat verschillende aspecten waaronder kostenmonitoring, kostenanalyse en kostenoptimalisatie (cost allocation). Kostenmonitoring houdt in dat organisaties hun uitgaven in real-time volgen om inzicht te krijgen in waar en hoe het geld wordt besteed.

Kostenanalyse gaat verder door deze gegevens te gebruiken om trends en patronen te identificeren, waardoor bedrijven begrijpen welke diensten het meest kosten en waarom.
Kostenoptimalisatie betreft het nemen van strategische beslissingen om deze uitgaven te verlagen, bijvoorbeeld door het identificeren en elimineren van ongebruikte resources (cloud engineering), het kiezen van goedkopere alternatieven, of het aanpassen van gebruikspatronen om te profiteren van kortingen en prijsvoordelen (cloud orchestration).

 

"Multi cloud cost management tools spelen een enorme rol, want klanten kampen met hetzelfde probleem: de kosten stijgen exponentieel. Bijna geen enkele klant heeft controle over z’n cloud spend." 

Derk-Jan Boon, TTNL

 

De voordelen van effectief cloud uitgavenbeheer

Een van de meest directe voordelen van effectief cloud spend management is kostenbesparing. Door inzicht te krijgen in hoe en waar cloud resources worden gebruikt, kunnen organisaties onnodige uitgaven identificeren en elimineren. Dit kan door ongebruikte of onderbenutte resources op te sporen en te verwijderen, het aanpassen van servercapaciteit aan de werkelijke behoefte, en het gebruik van voordelige prijsmodellen zoals reserveringsopties of spot instances. Hierdoor kunnen organisaties hun uitgaven aanzienlijk verlagen zonder in te boeten aan prestaties of capaciteit.

Naast kostenbesparingen draagt effectief cloud spend management bij aan een efficiënter gebruik van cloud resources. Door nauwkeurige monitoring en analyse kunnen bedrijven begrijpen welke resources het meest worden gebruikt en welke wellicht overbodig zijn. Dit inzicht stelt hen in staat om hun infrastructuur beter af te stemmen op de werkelijke behoeften van de organisatie. Een efficiënter gebruik van resources betekent niet alleen kostenbesparingen, maar ook verbeterde prestaties en een betere schaalbaarheid.

Een ander belangrijk voordeel is het voorkomen van onnodige uitgaven. Vaak zien organisaties hun cloudkosten onverwacht stijgen door het ongecontroleerd gebruik van services. Door een proactieve benadering te hanteren met cloud spend management, kunnen bedrijven dergelijke situaties voorkomen. Ze kunnen budgetlimieten en waarschuwingen instellen om ervoor te zorgen dat uitgaven binnen de perken blijven, en ze kunnen beleidsregels implementeren om te zorgen voor verantwoord gebruik van cloud resources.

Kortom, effectief cloud spend management biedt niet alleen financiële voordelen door kostenbesparingen, maar draagt ook bij aan een efficiënter gebruik van IT-resources en het voorkomen van onnodige uitgaven. Dit maakt het een essentieel onderdeel van de moderne bedrijfsvoering in een cloud-gedreven wereld.

 

Tools & Software voor Cloud Spend Management

Cloud spend management tools helpen organisaties hun uitgaven aan cloud services van public cloud providers te optimaliseren. Hier is een overzicht van enkele populaire tools en software-oplossingen:

AWS Cost Explorer

Beschrijving: Een ingebouwde tool van Amazon Web Services (AWS) die gebruikers helpt hun cloudkosten en gebruikspatronen te visualiseren en te analyseren.
Functionaliteiten en voordelen: AWS Cost Explorer biedt gedetailleerde rapporten, budgetbeheer, en voorspellingen van toekomstige kosten. Het helpt organisaties trends te identificeren en kosten te optimaliseren door ongebruikte resources te vinden en te elimineren.

Azure Cost Management and Billing

Beschrijving: Een dienst van Microsoft Azure die inzicht biedt in clouduitgaven en budgettering.
Functionaliteiten en voordelen: Deze tool biedt gedetailleerde kostentoewijzing, budgetbeheer, en aanbevelingen voor Azure kosten optimalisatie. Het helpt bedrijven om inzicht te krijgen in hun uitgaven en deze efficiënt te beheren.

 

Google Cloud Platform (GCP) Cost Management

Beschrijving: Een set van tools binnen Google Cloud Platform voor kostenbeheer en optimalisatie.
Functionaliteiten en voordelen: GCP Cost Management biedt kostenrapporten, budgettering, en waarschuwingen. Het helpt gebruikers om kosten te beheersen en optimalisaties aan te brengen op basis van gebruikspatronen en kostenanalyses.

 

CloudHealth by VMware

Beschrijving: Een uitgebreide cloudbeheeroplossing die organisaties helpt hun cloudkosten en -gebruik te beheren en optimaliseren.
Functionaliteiten en voordelen: CloudHealth biedt geavanceerde kostentracking, beleidsbeheer, en optimalisatietools. Het ondersteunt meerdere cloudomgevingen en helpt bedrijven om een uniform zicht op hun clouduitgaven te krijgen.

 

Public cloudDe juiste tool voor uw organisatie

Het kiezen van de juiste cloud spend management tool is cruciaal voor effectieve kostenbeheersing. De juiste tool moet passen bij de specifieke behoeften van uw organisatie, zoals de cloudproviders die u gebruikt, uw budgetteringsvereisten, en uw behoefte aan gedetailleerde rapportage en analyse. Door een tool te kiezen die goed aansluit bij uw organisatie, kunt u beter grip krijgen op uw cloudkosten, onnodige uitgaven voorkomen en een efficiënter gebruik van resources bevorderen. Dit draagt bij aan een gezonde financiële positie en ondersteunt de strategische doelen van uw bedrijf.

Best Practices & Strategieën

Een effectief cloud spend management vereist strategische aanpak en gebruik van best practices. Hier zijn enkele tips en strategieën:

Instellen van budgetten en waarschuwingen:

Begin met het definiëren van duidelijke budgetten voor verschillende teams, projecten, of diensten binnen uw organisatie. Gebruik de budgetteringsfuncties van uw cloudprovider om deze limieten in te stellen. Stel waarschuwingen in die u op de hoogte stellen wanneer uitgaven (cloud expense) bepaalde drempels bereiken. Dit helpt om kostenoverschrijdingen vroegtijdig te detecteren en aan te pakken.

Gebruik van automatisering

Maak gebruik van automatiseringstools om het beheer van uw cloud resources te optimaliseren. Automatisering kan helpen bij het in- en uitschakelen van ongebruikte resources, het schalen van diensten op basis van de werkelijke vraag, en het toepassen van beleidsregels voor kostenbeheer. Tools zoals AWS Lambda, Azure Automation, en Google Cloud Functions kunnen taken automatiseren en zo helpen om de efficiëntie te verhogen en kosten te verlagen.

Periodieke herziening en analyse

Voer regelmatig grondige analyses uit van uw clouduitgaven om trends en afwijkingen te identificeren. Gebruik gedetailleerde rapporten om te begrijpen waar kosten vandaan komen en om mogelijkheden voor kostenoptimalisatie te ontdekken. Plan periodieke evaluatiesessies waarin teams samenkomen om de uitgaven te beoordelen en aanpassingen te maken op basis van veranderende behoeften en omstandigheden. Dit helpt om uw cloudgebruik voortdurend te optimaliseren en aan te passen aan de veranderende dynamiek van uw organisatie.
Door deze best practices en strategieën toe te passen, kunt u uw clouduitgaven beter beheren, onnodige kosten vermijden en zorgen voor een efficiënter gebruik van uw cloud resources. Dit leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen en een verbeterde algehele prestatie van uw cloudinfrastructuur.

 

Criteria voor het evalueren van Cloud Spend Management Tools

Bij het evalueren van cloud spend management tools is het belangrijk om een aantal cruciale criteria in overweging te nemen. Hier zijn enkele tips om de juiste tool voor uw organisatie te kiezen:

  • Prijs. Vergelijk de kosten van verschillende tools (cloud billing) en overweeg zowel de initiële als doorlopende kosten. Let op of er gratis proefperiodes of tiered pricing modellen zijn, die kunnen helpen bij het beheersen van de uitgaven naarmate uw gebruik groeit.
  • Functionaliteiten. Beoordeel welke functionaliteiten elke tool biedt. Belangrijke functies om naar te kijken zijn cloud monitoring, gedetailleerde rapportage, budgetbeheer, waarschuwingen, en mogelijkheden voor kostenoptimalisatie. Controleer ook of de tool integraties biedt met de cloudproviders die uw organisatie gebruikt.
  • Gebruiksvriendelijkheid. Evalueer de gebruiksvriendelijkheid van de tools. Een intuïtieve interface en eenvoudig te navigeren dashboards kunnen het beheer aanzienlijk vereenvoudigen. Overweeg het gemak van implementatie en de beschikbaarheid van documentatie en ondersteuning.
  • Klantbeoordelingen. Lees klantbeoordelingen en casestudies om inzicht te krijgen in de ervaringen van andere gebruikers. Let op zowel positieve als negatieve feedback om een gebalanceerd beeld te krijgen van de prestaties en betrouwbaarheid van de tool.

Door deze criteria te gebruiken bij het vergelijken en beoordelen van cloud spend management tools, kunt u een weloverwogen beslissing nemen die het beste past bij de behoeften en doelen van uw organisatie.

 

Uw cloud cost management solution met TTNL

Het proactief beheren van cloud uitgaven als onderdeel van cloud managed services is van cruciaal belang voor organisaties. Door budgetten en waarschuwingen in te stellen, automatisering te gebruiken en regelmatig analyses uit te voeren, kunnen kostenbesparingen worden gerealiseerd, resources efficiënter worden benut en onnodige uitgaven worden voorkomen.

Het juist kiezen van een geschikte tool op basis van criteria zoals prijs, functionaliteiten, gebruiksvriendelijkheid en klantbeoordelingen is essentieel. Wil je hulp bij het implementeren van cloud spend management tools? Neem dan nu contact op met TTNL voor deskundig advies en ondersteuning.