Een Nieuw Tijdperk voor IBM Power. De belangrijkste updates voor 2024-2025

Blog | IBM Een Nieuw Tijdperk voor IBM Power. De belangrijkste updates voor 2024-2025

Er staat veel te gebeuren voor de IBM Power-community in 2024-2025. Antoni Uni, Power Platform Lead bij TTNL neemt je in deze blog mee op reis vol innovatie en mogelijkheden. Met de opkomst van Power10, de onvermijdelijke verschuivingen in ondersteuning en de groeiende invloed van cloud en AI, belooft dit jaar een boeiende ontdekkingsreis te worden voor de liefhebbers van IBM's krachtige technologie.

Power10

Reeds in September 2021 werd door IBM de E1080 Power10 Enterprise-machine met veel bombarie geannonceerd. De opwinding werd echter enigszins getemperd omdat de massa moest wachten op de Scale-Out en Midrange modellen die uiteindelijk in de zomer van 2022 werden uitgebracht. In 2023 is er een groei geweest in Power10 systemen en nu Power9 systemen niet meer leverbaar zijn zal Power10 nog meer terrein winnen.

Power10 betekent een grote sprong voorwaarts in IBM's Power server lijn en biedt aanzienlijke prestatieverbeteringen, verbeterde beveiligingsfuncties en een focus op AI en cloud technologieën. In vergelijking met POWER8 en oudere generaties biedt Power10 een enorme performance boost voor bedrijven die op zoek zijn naar betere prestaties, beveiliging en een toekomstbestendige infrastructuur.

POWER8, POWER9, IBM i- en AIX releases

IBM i systeembeheerders en IT-besluitvormers moeten zich bewust zijn van de support agenda van IBM. Voor alle POWER8 systemen komt het einde van de ondersteuning in zicht. Dit vraagt om zorgvuldige strategische planning voor de toekomst. Voor POWER9 systemen geldt dat deze inmiddels niet meer leverbaar zijn. Ook voor wat betreft IBM i versies vallen alleen IBM i 7.4 en 7.5 binnen de standaard support. Voor IBM AIX vallen versie 7.2 en versie 7.3 nog in het reguliere support.

Systemen en operating systeem releases die End of Support (EOS) zijn vallen buiten de standaard IBM support en mocht men hier nog ondersteuning voor wensen zal men diep in de buidel moeten tasten. Daarom is het zaak om bij te blijven met hardware- en software versies. Met de nieuwste hardware- en software ben je als IBM gebruiker niet alleen verzekerd van de laatste features, de beste beveiliging maar ook de laagste support kosten.

IBM heeft voor IBM i 7.3 end-of-support (EOS) afgekondigd per September 2023. Het is goed om te weten dat je vanaf IBM i 7.3 in één stap kunt upgraden naar versie 7.4 of the latest en greatest 7.5.

De TTNL IBM i consultants helpen u graag met de upgrade naar deze nieuwe versies.

Niet ondersteunde hard- en software

Het werken met niet-ondersteunde releases brengt enorme risico's met zich mee, waaronder een verhoogd risico op beveiligingslekken, compliancy uitdagingen en geen toegang tot de IBM support organisatie om een operating systeem probleem aan te melden.

TTNL adviseert klanten om altijd bij te blijven met IBM i- en AIX releases. Ook al is de organisatie bezig met afscheid te nemen van het platform. Het afscheid nemen van dit platform blijkt veelal een langlopend traject te zijn en soms zelfs onmogelijk.

Om de veiligheid, stabiliteit en optimale beschikbaarheid van uw IBM i- of AIX omgevingen te kunnen garanderen, is het van essentieel belang om het belang van tijdig upgrades in te plannen, geldige supportcontracten te onderhouden en niet-ondersteunde releases te vermijden. Nu het einde van de ondersteuning voor POWER8 nadert, speelt strategische besluitvorming met betrekking tot uw hardware een cruciale rol bij het waarborgen van de integriteit van uw bijvoorbeeld uw IBM i-omgeving. Gelukkig zijn er verschillende opties, waaronder een on-premise upgrade naar Power10, een migratie naar een gehoste infrastructuur zoals de TTNL PowerCloud. 

Cloud

De keuze voor het hosten van partities in een cloud variant wordt ook in de Power wereld steeds meer een geaccepteerde keuze.

Waar wij vroeger vooral zagen dat bedrijven hun Power systeem het liefst binnen de eigen organisatie hadden staan zien we nu dat meer en meer de keuze voor een (hybride) cloud variant wordt gemaakt.          

TTNL beschikt al jaren over een zeer succesvol en robuust PowerCloud platform waar wij een groot aantal klanten hebben geholpen met een migratie van IBM i naar de cloud.

Ansible

Het is te verwachten dat Ansible (eigendom van Red Hat, een dochteronderneming van IBM) zal blijven groeien in IBM i shops waar het een krachtig hulpmiddel kan zijn om routinetaken voor het beheer van IBM i systemen te stroomlijnen en te automatiseren. Ansible is een soort CL scripting taal zoals we die op de IBM i ook kennen maar dan voor algemeen gebruik. Taken zoals systeemupdates, het implementeren van applicaties en gebruikersbeheer kunnen worden geautomatiseerd, zodat beheerders grootschalige IBM i-infrastructuren efficiënt kunnen beheren. De veelzijdigheid en het gebruiksgemak van Ansible maken het een waardevol hulpmiddel voor IBM i systeembeheerders die de efficiëntie willen verbeteren en een gestandaardiseerde en goed beheerde omgeving willen behouden.

AI

Power10 integreert speciale Matrix Math Assist (MMA) eenheden in elke core, wat AI-gerelateerde taken versnelt en verwerking direct op de server mogelijk maakt zonder externe accelerators.

In 2024 zal AI-integratie met IBM Power Systems met IBM i een revolutie teweegbrengen door gebruik te maken van de robuuste mogelijkheden van het platform. Een van de belangrijkste toepassingen is het verbeteren van data analytics en business intelligence. IBM i, met zijn betrouwbare infrastructuur, zal organisaties in staat stellen om geavanceerde AI-algoritmen in te zetten voor real-time data-analyse, waardoor bedrijven snel bruikbare inzichten kunnen verkrijgen en weloverwogen beslissingen kunnen nemen. Deze integratie zal niet alleen de operationele efficiëntie optimaliseren, maar ook de strategische planning stroomlijnen, aangezien AI-algoritmen enorme datasets met ongekende snelheid en nauwkeurigheid verwerken.

Voordelen van AI op IBM Power;

  • Performance, 42% meer queries per seconde vergeleken met x86
  • TCO, 51% lagere Total Cost of Ownership vergeleken met x86
  • Duurzaam, 39% meer berekeningen met Watt vergeleken met x86
  • Security, Eenvoudige end-to-end security met IBM Power build-in hardware encryptie
  • Lees mijn ‘5 tips en uitdagingen voor IBM Power’

Power11

Dit jaar wordt er door IBM geen Power11 geannonceerd. IBM rept hier nog met geen woord over al zijn er wel al een aantal Linux patches uitgebracht die betrekking hebben op Power11. Het is zeker dat Power11 al in diverse IBM labs staat te snorren en begin volgend jaar zal er wel meer bekend worden over de annoncering van Power11. Wat zal deze nieuwe generatie Power processor brengen? Krachterige processoren, nog snellere cache, energie zuiniger en verbeteringen voor cloud- en AI toepassingen.

Kunt u niet wachten op Power11 en denkt u nu al na over upgraden naar Power10-, IBM i 7.4 of 7.5 of uw omgeving in de TTNL PowerCloud hosten? Ons team met ervaren IBM Power en IBM i experts denkt graag met u mee!

Wilt u meer weten over de IBM Power? Neem contact op met een van onze specialisten via +31 (0)345 547040 of vul ons contactformulier in.

 

AU rond

IBM Power Platform Lead

Antoni Uni is onze Senior specialist op het gebied van IBM Power en IBMi.