Wat is Block storage? Efficiëntie op de eerste plaats

Blog | Data Wat is Block storage? Efficiëntie op de eerste plaats

De manier waarop we data opslaan en beheren is drastisch veranderd. Van de eerste ponskaarten en magneetbanden tot de geavanceerde solid-state drives (SSD's) van vandaag, hebben opslagtechnologieën een lange weg afgelegd. Deze evolutie werd gedreven door de behoefte aan snellere, betrouwbaardere en meer schaalbare oplossingen om de exponentieel groeiende hoeveelheden data te beheren.

In het huidige technologie-ecosysteem is block storage een cruciaal concept voor IT-experts. Dit type opslag biedt de basis voor veel kritieke applicaties en systemen, variërend van databases tot virtualisatieplatforms. Een begrip van wat block storage is helpt bij het maken van geïnformeerde beslissingen over technologieën en producten die het beste passen bij de specifieke behoeften van uw organisatie.

block storageWat is Block Storage?

Block storage, ook wel blokopslag genoemd, is een storage methode waarbij data wordt opgedeeld in vaste blokken van gelijke grootte. Elk blok heeft een uniek adres en kan afzonderlijk worden beheerd, beschreven en gelezen. Dit maakt block storage zeer efficiënt en flexibel voor verschillende soorten applicaties.

In tegenstelling tot traditionele data storage zoals file storage, waar data wordt opgeslagen en beheerd in hiërarchische mappen en bestanden, en object storage, waar data als objecten met metadata wordt opgeslagen, biedt block storage directe toegang tot kleine data-eenheden. Dit resulteert in snellere lees- en schrijftoegang, wat essentieel is voor prestatiesintensieve applicaties.

 

Technische aspecten van een Block Storage systeem

De basis van block storage ligt in het opdelen van grote bestanden in kleine, vaste grootte blokken van data in horizontale richting. Elk blok krijgt een unieke identifier, waardoor de blokken snel en efficiënt kunnen worden opgezocht en benaderd. Dit gebeurt zonder de noodzaak om door een hiërarchische structuur te navigeren, zoals bij file storage.

Onder block storage liggen verschillende technologieën, waaronder:

  • SCSI (Small Computer System Interface): Een set standaarden voor fysieke verbindingen en protocollen.
  • Fibre Channel: Een hoogsnelheidsnetwerktechnologie voornamelijk gebruikt voor Storage Area Networks SAN.
  • iSCSI (Internet Small Computer Systems Interface): Een IP-gebaseerde opslagnetwerkstandaard voor koppeling van dataopslagfaciliteiten.

In block storage worden data direct op de harde schijf of SSD geschreven in vaste blokken. De opslagbeheerder, zoals een SAN, verzorgt de toewijzing en mapping van deze blokken. Dit systeem maakt gebruik van LUNs (Logical Unit Numbers) om logische toewijzingen van opslag te organiseren, waardoor applicaties efficiënt toegang kunnen krijgen tot de benodigde data.

 

Verschillen tussen Block Storage en andere opslagvormen

 

Vergelijking met File Storage

  • File Storage: Data wordt op een hiërarchische manier opgeslagen in bestanden en mappen. Ideaal voor gedeelde netwerkschijven en eenvoudig databeheer door gebruikers.
  • Block Storage: Data wordt opgedeeld in blokken en direct op schijven geschreven. Biedt betere prestaties en flexibiliteit voor applicaties die snelle I/O vereisen.

Verschil block storage en Object Storage

  • Object Storage: Een belangrijk kenmerk van object storage is dat data wordt opgeslagen als objecten met metadata. Uitermate geschikt voor grote hoeveelheden ongestructureerde data, zoals multimedia en back-ups, en biedt vrijwel onbeperkte schaalbaarheid.
  • Block Storage: Geschikt voor gestructureerde data en applicaties die hoge prestaties en lage latency vereisen, zoals databases en virtuele machines.

 

data management-1Toepassingen van Block Storage

Block storage is bijzonder nuttig in scenario's waar hoge prestaties en betrouwbaarheid essentieel zijn, zoals:

  • Databases: Vereisen snelle lees- en schrijfbewerkingen.
  • Virtualisatie: Virtuele machines profiteren van de snelle toegang tot opslag.
  • Enterprise applicaties: ERP- en CRM-systemen die snelle toegang tot gegevens nodig hebben.

Industrieën en applicaties die profiteren van Block Storage

Industrieën zoals de financiële sector, gezondheidszorg, en technologie profiteren aanzienlijk van block storage vanwege de behoefte aan betrouwbare, snelle en schaalbare opslag oplossingen. Applicaties zoals SAP, Oracle databases en VMware virtualisatie zijn typische voorbeelden die intensief gebruikmaken van block storage.

 

Voor- en nadelen van block level storage

 

Voordelen: Snelheid, Efficiëntie, Schaalbaarheid

Een van de grootste voordelen van cloud block storage is de snelheid waarmee data kan worden benaderd en verwerkt. Omdat block storage data opslaat in vaste grootte blokken die direct toegankelijk zijn via unieke identificatoren, hoeven systemen niet door een hiërarchische structuur van mappen en bestanden te navigeren. Dit resulteert in aanzienlijk snellere lees- en schrijfbewerkingen, wat essentieel is voor prestatie kritische applicaties zoals databases en virtualisatie omgevingen. De directe toegang minimaliseert latency en maximaliseert de doorvoer, waardoor block storage ideaal is voor toepassingen die hoge I/O-prestaties vereisen.

Block storage biedt een hoge mate van efficiëntie dankzij de controle op consistentie die het biedt over opslag van bestanden. Elke blok kan individueel worden beheerd, wat betekent dat opslagruimte optimaal kan worden benut. Dit is bijzonder nuttig in omgevingen waar precisie en beheerbaarheid cruciaal zijn, zoals in enterprise database systemen. De mogelijkheid om blokken afzonderlijk te lezen en te schrijven, zonder de noodzaak om grote hoeveelheden onnodige data te verplaatsen, draagt bij aan een efficiënter gebruik van opslagmiddelen.

Het is eenvoudig om de opslagcapaciteit uit te breiden door simpelweg meer blokken toe te voegen aan de bestaande infrastructuur. Dit maakt block storage een flexibele oplossing met een hoge beschikbaarheid. Deze oplossing kan meegroeien met de behoeften van een organisatie. In dynamische IT-omgevingen waar data snel groeit, is deze schaalbaarheid noodzakelijk.

Beperkingen: Mogelijke kosten en complexiteit

Hoewel block storage veel voordelen biedt, kan het ook duurder zijn in vergelijking met andere opslagmethoden zoals file en object storage. De hogere kosten zijn vaak het gevolg van de geavanceerde technologieën en infrastructuur die nodig zijn om de hoge prestaties en betrouwbaarheid te waarborgen.

De implementatie en het beheer van block storage-oplossingen vereisen gespecialiseerde kennis en expertise. Dit betekent dat organisaties moeten investeren in training of het inhuren van ervaren professionals om het systeem effectief te kunnen beheren.

 

 

Overzicht van Producten en Diensten

 

Populaire Block Storage-oplossingen

Er is een breed scala aan block storage-oplossingen beschikbaar:

  • Dell EMC PowerMax: Hoge prestaties met end-to-end NVMe en AI-gebaseerde automatisering voor optimaal beheer, betrouwbaarheid en uitgebreide functies voor enterprise omgevingen.
  • IBM FlashSystem: Biedt zowel all-flash als hybride oplossingen met geavanceerde data services. Bekend om zijn lage latentie en hoge betrouwbaarheid, ideaal voor mission-critical workloads.
  • NetApp AFF (All Flash FAS): Geoptimaliseerd voor maximale efficiency met geïntegreerde data bescherming en cloud-integratie.
  • Amazon Elastic Block Store (EBS): Flexibele en schaalbare block storage voor AWS-gebruikers.

 

Is block storage de oplossing voor u?

Block storage is een krachtige en veelzijdige opslagoplossing die van onschatbare waarde is in moderne IT-infrastructuren. Door zijn snelheid, efficiëntie en schaalbaarheid is het de voorkeur voor veel prestatie-intensieve applicaties en industrieën. Het begrijpen van de nuances en toepassingsgebieden van block storage stelt IT-experts in staat om de beste beslissingen te nemen voor hun organisaties en de technologieën te selecteren die de meeste waarde bieden.

Heeft uw organisatie specifieke behoeften op het gebied van data-opslag? Neem dan contact op met de experts van TTNL om een efficiente type storage te selecteren voor uw onderneming.