DevOps Engineer Rollen & Verantwoordelijkheden

Blog | DevOps DevOps Engineer Rollen & Verantwoordelijkheden

Er heerst veel misverstand over de vraag: Wie is nu eigenlijk een DevOps Engineer? Is het degene die zowel code schrijft als de taken van een System Engineer op zich neemt? Niet helemaal. Hier gaan we dieper in op de rollen en verantwoordelijkheden van een DevOps Engineer. Voordat we ons richten op de details, beschrijven we in een korte introductie wat DevOps precies inhoudt.

Wat is DevOps?

DevOps is een softwareontwikkeling strategie die een brug slaat tussen enerzijds de developers (Dev) en anderzijds de system operators (Ops). Met DevOps kunnen organisaties zeer snel kleine functionaliteiten lanceren en de feedback die ze daarbij krijgen verwerken in het product. 

Andere voordelen:

  1. Minder fouten in de software
  2. Verkorte doorlooptijd tussen fixes

Alle beperkingen van het traditionele watervalmodel worden hiermee overwonnen. Het proces van DevOps omvat veel ontwikkelings-, test- en implementatie technologieën voor de ontwikkeling van geautomatiseerde CI/CD-pipelines. Hieronder volgen enkele bekende DevOps tools:

  • Git and GitHub — Source code management (Versiebeheersysteem)
  • Ansible — Configuration Management en Deployment
  • Docker — Software Containerization Platform
  • Kubernetes — Container Orchestration tool
  • Jenkins — Automation server, met plugins ontworpen voor developing van CI/ CD pipelines
  • Selenium — Automation testing
  • Puppet — Configuration Management en Deployment
  • Chef — Configuration Management en Deployment=
  • Splunk – Continuous Monitoring
  • ELK — Continuous Monitoring

Wat doet een DevOps Engineer?

Een DevOps Engineer is iemand die de software development lifecycle begrijpt en de verschillende automatiseringstools voor de ontwikkeling van digitale pipelines (CI/CD pipelines) goed beheerst.

Het zijn ofwel developers die uitrollen van software en netwerk operaties beheren, ofwel sysadmins die scripting en coding op zich nemen. Daarmee verplaatsen ze zich naar de ontwikkelingskant waarbij zij de planning van de test- en implementatieplanning kunnen verbeteren.

Mogelijke DevOps functies

Binnen DevOps bestaan er diverse functies die een varieteit aan expertise vereisen. 

  1. Automation Expert — De verantwoordelijke voor het realiseren van automatisering & orchestratie van de tools.
  2. Software Developer/ Tester – De verantwoordelijke voor het ontwikkelen van de code en het testen ervan.
  3. Release Manager – De verantwoordelijke voor het vrijgeven van nieuwe functies en het waarborgen van de stabiliteit van het product na de release.
  4. Security Engineer – De verantwoordelijke voor het monitoren van de veiligheid en het functioneren van het product.
  5. Quality Assurance – De verantwoordelijke die de kwaliteit van het product waarborgt en garandeert dat het voldoet aan de gestelde eisen.
  6. DevOps Evangelist – De verantwoordelijke manager die toeziet op de implementatie, uitvoering en naleving van DevOps. 

Landing page elements 960 x 620 (11)

Conclusie

DevOps is veel meer dan alleen een methode om softwareontwikkeling en systeembeheer samen te brengen. Het is een cultuurverandering die bedrijven, zoals TTNL, in staat stelt om sneller en efficiënter te werken, met minder fouten en kortere doorlooptijden. Door gebruik te maken van krachtige automatiseringstools en een continue integratie/implementatieproces, kunnen organisaties hun softwarelevering optimaliseren en beter inspelen op de behoeften van hun klanten.

Bij TTNL speelt ons DevOps-team een cruciale rol in dit proces. Onze experts zorgen ervoor dat de samenwerking tussen ontwikkeling en operations soepel verloopt, waardoor we hoogwaardige software kunnen leveren die voldoet aan de eisen van onze klanten. Of je nu een achtergrond hebt in ontwikkeling of systeembeheer, bij TTNL geloven we dat jouw vermogen om bruggen te slaan tussen teams en processen essentieel is voor ons gezamenlijke succes.

Wil je deel uitmaken van dit dynamische team of jezelf verder ontwikkelen in DevOps? Overweeg dan om je te specialiseren in een van de vele mogelijke rollen binnen ons DevOps-veld, zoals Automation Expert of Security Engineer. Bij TTNL ben je een onmisbare schakel in het succes van elke softwarelevering, en we staan klaar om samen met jou te groeien.