Hoe wordt je een uitstekende developer?

Blog | DevOps Hoe wordt je een uitstekende developer?

Of je nu een ervaren programmeur bent of af en toe kleine stukjes code schrijft, het is normaal om je af te vragen wat nodig is om een uitstekende developer te worden. Stel deze vraag aan honderd verschillende softwareontwikkelaars en je krijgt honderd verschillende antwoorden. We hebben hier de belangrijkste eigenschappen van een succesvolle programmeur op een rij gezet.

Hieronder volgen de vijf belangrijkste kenmerken van goede developers. Er zijn ook een aantal praktische strategieën in opgenomen om deze tips te implementeren.

1. Ga de uitdaging aan

Een van de meest uitdagende eigenschappen is: maak het jezelf moeilijk! Het is gemakkelijk om in een soort routine te vallen, waarbij je steeds dezelfde taken herhaalt. Je zult echter alleen groeien als je jezelf toewijd om moeilijke taken te volbrengen, taken die je nog nooit eerder hebt uitgevoerd.  

Mocht je niet weten waar je moet beginnen met het vinden en bestuderen van uitdagende programmeerfuncties, bezoek dan enkele van je forum websites zoals Reddit. Van daaruit kun je een lijst samenstellen van geavanceerde functies die je nog nooit eerder hebt gebouwd.

2. Lever open-source programma's

Met de groei van allerlei programmeertalen is de open-source community exponentieel uitgebreid. Populaire talen in de wereld zoals Python en Ruby zijn niet gemaakt door bedrijven, maar door een community aan programmeurs. Programmeurs die het belangrijk vinden om hun ervaring en kunde te delen, zodat iedereen daar van kan profiteren. 

Als je senior developer bent, kun je een open-source codebibliotheek maken of een functie voor een programmeertaal bouwen. Als je een codebibliotheek bouwt die andere ontwikkelaars kunnen zien en gebruiken, wil je er zeker van zijn dat alles goed werkt en alle functies meerdere malen testen. De ontwikkeling van deze bibliotheek maakt je een betere programmeur en draagt bij aan jouw skills.

3. Blijf kritisch

Goede programmeurs schrijven software die werkt. Uitstekende programmeurs schrijven software die uitzonderlijk goed werkt. Als je het werk van topdevelopers bekijkt, ontdek je dat ze soms delen van de code verwijderen en opnieuw beginnen, wat de software uiteindelijk aanzienlijk verbetert. 

4. Aanpassen aan verandering

Als je aan grote projecten hebt gewerkt, kun je bevestigen dat er één echte constante is: verandering. De betere ontwikkelaars onderscheiden zich door hoe zij zich aanpassen aan veranderingen. Toch hebben best veel programmeurs daar wel wat moeite mee. Dat komt onder andere door de volgende twee factoren:

Ten eerste hebben programmeurs geen flexibiliteit bij het ontwerpen van hun code. Dit betekent dat wanneer er een nieuwe functionaliteit aan het project wordt toegevoegd, ze de code volledig moeten herschrijven. Soms betekent dit zelfs dat ze helemaal opnieuw moeten beginnen met programmeren.

Ten tweede is het mogelijk dat de verkeerde functies wordt ontwikkeld. Een developer heeft een bepaald einddoel voor ogen. Dat einddoel kan verschillen met de realiteit of op het moment van livegang achterhaald zijn.

5. Blijf investeren in je kennis

Een van de belangrijkste eigenschappen die nodig is om een goede programmeur te worden, is om altijd interesse te tonen in nieuwe facetten van het programmeren. 

Er zijn altijd nieuwe programmeertalen en andere skills te leren. De programmeurs die wij hebben ondervraagd, noemde onder andere de volgende tips.

5.1 Leer door te doen

We noemden het aan het begin van deze blog al; blijf zorgen voor uitdaging in je werk. Het internet staat vol met tutorials, waarmee je gespecialiseerde kennis kunt opdoen. 

5.2 Lees boeken

Er zijn meerdere boeken die de fundamentele basis zijn geweest voor veel geweldige programmeurs. Boeken die genoemd worden zijn: The Art of Computer Programming, Introduction to Algorithms en Working Effectively with Legacy Code.

5.3 Blijf up-to-date via nieuwsbrieven

Een handige manier om op de hoogte te blijven over bijvoorbeeld updates en wijzigingen in een bepaalde programmeertaal is het volgen van nieuwsbrieven. Nieuwsbrieven bevatten vaak links van video’s, blogs of andere manieren om met jouw kennis up-to-date te blijven.