IBM i licentie en virtueel serienummer Power systeem

Blog IBM i licentie en virtueel serienummer Power systeem

Het IBM i licentie model is altijd berucht en beroemd geweest om zijn verwevenheid met het serie nummer van het Power systeem.

De software die je als klant jaren geleden hebt aangeschaft kan je sinds jaar en dag meenemen naar nieuwe systemen omdat u eigenaar blijft van deze software. Met de introductie van het ‘Virtual Serial Number’  is dit voortaan een stuk gemakkelijker. Onze IBM Power-specialist Antoni Uni legt uit hoe u hier van kunt profiteren.

Virtual Serial Number

Het IBM i licentie model is altijd berucht en beroemd geweest om zijn verwevenheid met het serie nummer van het Power systeem. De software die je als klant jaren geleden hebt aangeschaft kan je sinds jaar en dag meenemen naar nieuwe systemen. U als organisatie bent eigenaar van deze software en bij de stap van Power7 naar Power8- of Power9 kan je altijd je eigen IBM software meenemen. De software word dan weer gekoppeld aan het nieuwe serienummer van de Power hardware en ‘off you go’.

Dit licentiemodel dat gekoppeld is aan het serienummer van de machine schuurde wel met alle virtualisatie features die IBM heeft ontwikkeld. Live Partition Mobility (LPM) is VMotion voor een Power partitie en biedt organisaties de mogelijkheid om zonder onderbreking een IBM i- AIX of Linux omgeving te verhuizen naar andere Power hardware. Voor IBM i Licensed Programs (LPP’s) werkt dit prima maar alle 3rd party software stopt met werken omdat het serienummer is veranderd.

 

IBM i monitoring- en security software

Met de komst van Virtual Serial Number is dit probleem opgelost omdat met de partitie ook het serienummer meeverhuist. HelpSystems een partner van TTNL in IBM i monitoring- en security software is bekend met de nieuwe VSN features en is blij met de flexibiliteit die dit geeft aan nieuwe en toekomstige IBM i gebruikers. Door gebruik te maken van VSN maakt het voor HelpSystems niet uit op welk serie nummer het systeem heeft waar de software op draait want de license-key die HelpSystems uitgeeft is gekoppeld aan het Virtuele Serial Number en niet aan het hardware serienummer.

Een Virtual Serial Number is voor klein bedrag te bestellen en wordt geleverd in de vorm van een activation code. Op dat moment is er een hardware- en een software serial number beschikbaar voor de betreffende partitie. Wanneer de IBM software wordt overgeboekt naar het Virtual Serial Number is de software niet meer gekoppeld aan het hardware serie nummer maar aan het VSN.

Virtual Serial Number wordt in verschillende fases geïntroduceerd. In de huidige eerste fase is het mogelijk om partities met VSN te verhuizen naar andere systemen gekoppeld aan een HMC.

In de toekomst zal VSN verder worden uitgebreid met nieuwe functionaliteit. De ins en outs hiervan staan nog onder NDA maar wanneer er meer bekend mag worden gemaakt zullen we u op de hoogte brengen.

 

Managed Power

Als u helemaal niet meer wil omkijken naar uw Power-omgeving, kijk dan eens naar TTNL Managed Services voor Power. Dankzij de geavanceerde IBM-technologie, in combinatie met monitoring-oplossingen van HelpSystems, verminderen wij de downtime en het aantal storingen.

Lees ook Antoni’s eerdere blog, over de introductie van IBM Power10

 

Meer weten over IBM Power-oplossingen? Lees dan hier verder.

geschreven door:  Antoni Uni, Senior IBMi pre-sales & technical consultant bij TTNL

 

Wil je hier eens over sparren met een expert?

Neem dan contact op met TTNL!